Chlebek bułgarski
Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam !
Chlebek bułgarskiSkładniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
dodatkowo:
- 125 g masła roztopionego
- kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania
- żółtko roztrzepane do posmarowania
1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 min. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników na ciasto i dobrze wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do podwojenia objętości.
2. Wyjąć ciasto na blat/stolnicę i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować (starałam się bardzo minimalnie podsypywać mąką) na okrąg o średnicy około 35 cm.
Układamy jeden blat ciasta i smarujemy go masłem. Na wierzch układamy drugi i też smarujemy…. i powtarzamy czynność z 2 pozostałymi. Całość kroimy na 4 części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Po tym czasie chlebek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem, czarnuszką czy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-35 minut (do suchego patyczka) Jeśli chlebek za szybko się rumieni należy przykryć wierzch folią.
Smacznego
Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.co.uk/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html
Drukuj / PDF