Omlet z tuńczykiem

Omlet z tuńczykiem

Zdjęcie - Omlet z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Omlet to jedno z moich ulubionych śniadań :-) robię je dość często w różnych wersjach smakowych. Tym razem omlet z tuńczykiem i serem ,bez dodatku soli - oczywiście możecie ją dać jeśli chcecie ale mi wydaje się zbędna gdyż ser jest słony. Smakuje wyśmienicie, wyszedł bardzo puszysty nie wiem może do za sprawą wcześniejszego ubicia co pozytywnie mnie zaskoczyło a sam omlet bardzo delikatny. Podaję do z kiełkami i koktajlowymi pomidorkami lub innymi świeżymi warzywami. Polecam

na 1 porcję

  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garstkę pokrojonego szczypiorku ( u mnie czosnkowy)
  • odrobina sera z niebieską pleśnią
  • kilka listków świeżej bazylii

Jajka wbić do miseczki i lekko ubić wymieszać ze szczypiorkiem i pokrojoną bazylią. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i wylać jajka. Następnie wyłożyć odsączone mięso z puszki oraz pokruszyć kawałki sera. Gdy jajka powoli będą się ścinać złożyć na pół i smażyć do zrumienienia się, omlet na wpół usmażony zsuwam na talerz odwracam patelnie i przekładam omlet odwracając go do góry dnem i jeszcze chwilę dosmażam. Przekładam na talerz i podaję z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego

Zdjęcie - Omlet z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów