Tym razem pszenno-żytni, jasny chleb na zakwasie. Dodatek podsmażonej cebuli nie będzie pasował do każdej kanapki, zdecydowanie niezbyt dobrze będzie się komponował z dżemem lub nutellą. Jednak dodatek zwykłego twarożku, potrafił oszukać mojego męża - był całkowicie przekonany, że jadł kanapkę z serkiem cebulowym. Ten delikatny chleb świetnie się sprawdzi we francuskich tostach
Tegoroczne kulinarne inspiracje na Sylwestra zaczynam od przepisu na małe, wytrawne „ciastka” nadziewane szpinakiem, serem feta i pomidorowym pesto. To połączenie śródziemnomorskich smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!
Z klasyków kuchni francuskiej - kisz lotaryński. Dla ludzi prawdziwie kochających jedzenie bez liczenia kalorii i szukania zamienników dobrego. Chrupiąca rozkosz boczku w połączeniu z rozpływającą się w ustach cebulką o delikatnym posmaku wina, na kruchym cieście okraszona gęstym sosem śmietanowo-serowym. Bon appetit!
Przygotowanie tego obiadu to była dla mnie przyjemność. Wspólny obiad u cioci i u wujka w ich domu, tym bardziej cieszył kiedy usłyszałam słowa pochwały.
Danie, które Wam dziś proponuję zrobiłam wybierając się na domówkę sylwestrową. Na wszelki wypadek zrobiłam foto, a że opinie były jednoznacznie pozytywne - oto przepis pojawia się na blogu!
Jeżeli macie w planach zrobienie sylwestrowych przekąsek, na przykład w formie małych kanapek, na pewno będą jeszcze lepsze, gdy zrobicie je na własnym chlebie. A ten z bazylią idealnie sprawdzi się w połączeniu z pomidorami jako tradycyjna bruschetta.
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.