Chleb mieszany na zakwasie z cebulą i francuskie tosty

Chleb mieszany na zakwasie z cebulą i francuskie tosty
Tym razem pszenno-żytni, jasny chleb na zakwasie. Dodatek podsmażonej cebuli nie będzie pasował do każdej kanapki, zdecydowanie niezbyt dobrze będzie się komponował z dżemem lub nutellą. Jednak dodatek zwykłego twarożku, potrafił oszukać mojego męża - był całkowicie przekonany, że jadł kanapkę z serkiem cebulowym.
Ten delikatny chleb świetnie się sprawdzi we francuskich tostach - poniżej przepis na wersję z parmezanem.
Mój chleb tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.
Chleb na zakwasie z cebulą Chleb na zakwasie z cebulą - Laura ZACZYN:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, przestudzić.

Wymieszać zakwas z mąką i wodą, dodać podsmażoną cebulkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie - trzy godziny (zaczyn powinien zacząć pracować).

Zaczyn wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Wyjąć go z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby trochę się zagrzał.

SKŁADNIKI NA CHLEB:
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
  • 3 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i ciepłą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczną pracować.
Maki przesiać, dodać sól, jogurt, zaczyn oraz drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do foremki. Ja piekłam je w jednej, ale następnym razem zrobię dwa - chleb wyszedł bardzo wysoki i trochę zaczął się rozchodzić na boki.
Chleb postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut. Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chleb z foremki i resztę czasu piekł się na kratce.
--------------------------------
No i zapowiedziane tosty francuskie:
Tosty francuskie z parmezanem Tosty francuskie z parmezanem- Laura SKŁADNIKI: (na jedną osobę)
  • 2-3 kromki chleba
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • olej do smażenia
Jajko rozbełtać z solą, dodać parmezan. Maczać kromki z obu stron. Smażyć również z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kategorie przepisów