Krążki cebulowe w piwnym cieście z domowym majonezem

Krążki cebulowe w piwnym cieście z domowym majonezem
Zdjęcie - Krążki cebulowe w piwnym cieście z domowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na pewno jedliście kiedyś krążki cebulowe w barze nad morzem, czy w pubie. To naprawdę świetna przekąska do piwa, ale nie oszukujmy się, w tanich barach podaje się mrożone krążki cebulowe w postaci masy cebulowej w cieście. Krążki, które chciałabym wam dziś zaproponować, to prawdziwe plastry cebuli obtoczone w cieście na bazie piwa i maślanki, smażone, a następnie pieczone. Jeśli będziecie mieli problem z obraniem kilograma cebuli, bo łzawią wam oczy, spróbujcie to zrobić pod zimną wodą. Łzawienie oczu wynika z wydzielanych przez cebulę drażniących substancji. Jednak w zimnej wodzie gazy te często rozpuszczają się, zanim zdążą dotrzeć do oczu, dlatego efekt łzawienia jest mniejszy lub nie występuje wcale!:) Dodatkiem do nich jest własnoręcznie przeze mnie kręcony majonez, który oczywiście możecie zastąpić np. sosem czosnkowym, który pojawił się na blogu w tej notce. Piwne krążki cebulowe może nie wyszły idealnie okrągłe, ale podoba mi się ich rustykalny, niedbały kształt. Polecam je wam, bo znakomicie się sprawdzą jako przekąska na imprezę lub do podjadania podczas oglądania filmu, czy meczu!
Krążki cebulowe w piwnym cieście 1 kg cebuli 250 g pszennej mąki 180 ml maślanki 180 ml jasnego piwa jajko łyżeczka pieprzu cayenne łyżka skórki z cytryny pieprz, sól litr oleju
1. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy maślankę i piwo, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy składniki. Ciasto przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz skórką z cytryny. Miskę odstawiamy na 20 minut do lodówki. 2. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. W garnku rozgrzewamy olej, nagrzewamy także piekarnik do 200 stopni. 3. Bierzemy plaster cebuli, pchając palcem pozbywamy się jego środka (który możemy wykorzystać do konfitury z cebuli), obtaczamy w cieście i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Krążki smażymy ok. 2 minut aż nabiorą złocistego koloru i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypując je solą. Czynność powtarzamy. 4. Usmażone krążki wkładamy na 4 minuty do piekarnika. Gotowe!
Domowy majonez 2 żółtka łyżeczka musztardy Dijon 250 ml oliwy ( u mnie 150 oliwy z oliwek i 100 ml oleju słonecznikowego) 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól koperek
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy musztardę, pieprz i sól. Zaczynamy kręcić żółtka za pomocą trzepaczki. Powoli dolewamy olej cienką stróżką i cały czas ubijamy żółtka. W momencie gdy majonez zacznie gęstnieć, wlewamy olej grubszą stróżką i bez przerwy ubijamy. Na koniec roztrzepujemy majonez aż będzie gęsty i błyszczący i dodajemy sok z cytryny. Majonez posypujemy koperkiem.
Tosia

Kategorie przepisów