Warzywa korzeniowe z piekarnika
Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub zalega szafki kuchenne.Pieczenie wydobywa z tych pospolitych warzyw niezwykłą słodycz i wyjątkowo intensywny aromat,a przy okazji tworzy apetyczną,brązową skorupka.Szczególnie teraz,gdy jest coraz chłodniej warto przygotować potrawy z piekarnika,pozyskamy w ten sposób więcej energii jang potrzebnej do ochrony przed zimnem.Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa na Srodkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś.
Składniki na 4 porcje:
4 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
2 korzenie pasternaku
2 czerwone cebule
gruba sól morska
1 łyżka cukru lub miód
4 łyżki oliwy
rozmaryn lub inne zioła
Wykonanie:
- marchewki,pietruszkę i pasternak obrać i przeciąć wydłuż na 4 części.Cebulę obrać z wierzchnich łusek i przekroić na ćwiartki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pokrojone warzywa.Posypać solą i cukrem
- piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 `C około 30-40 minut.W trakcie pieczenia przemieszac