Bruschetta z pesto, mozzarellą i włoską wędliną

Wyrastająca ósemka mocno dała mi się we znaki. Dziś po usunięciu mam kilka szwów i twarz jak chomik, a perspektywa dwóch tygodni na diecie płynno-paciajkowatej nie wywołuje we mnie entuzjazmu. W najbliższym czasie jedynymi moimi wyczynami kuchennymi będą nieskomplikowane koktajle i zupy-kremy. A póki co, na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów, czekających na opublikowanie.
Po tak smacznym śniadaniu jak to, zostało mi już tylko wspomnienie. Inspiracją była promocja na włoskie produkty w tzw. „sklepie dla najuboższych” oraz przepis z gazetki rozdawanej przy kasie. I choć na ogół włoskie wędliny są u nas trudno dostępne, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć zwykłego salami i mortadeli lub szynki. Ja na pewno będę wracać do tego przepisu – nawet z polskimi zamiennikami - bo dawno śniadanie nie smakowało nam tak bardzo :)

Zdjęcie - Bruschetta z pesto, mozzarellą i włoską wędliną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRUSCHETTA Z PESTO, MOZZARELLĄ I WŁOSKĄ WĘDLINĄ
(2-3 porcje)
2 bułki ciabatty,
1 kulka mozzarelli,
4 cienkie plastry włoskiej mortadeli (można zastąpić zwykłą mortadelą lub szynką),
8 plasterków włoskiego salami (można zastąpić zwykłym salami),
4 łyżeczki bazyliowego pesto,
1 ząbek czosnku,
1 dojrzały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
2 łyżki oliwy,
świeża bazylia,
świeżo mielony pieprz

Ciabatty przekroić na połówki i za pomocą pędzelka posmarować połową oliwy. Opiec na patelni grillowej z obu stron (można je obciążyć czymś ciężkim, żeby wzory patelni były bardziej wyraźne). W przypadku braku patelni grillowej, ciabatty z powodzeniem można zrumienić w piekarniku.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i partiami podsmażyć plastry mortadeli.
Pomidora pokroić w drobną kostkę.
Opieczone ciabatty natrzeć przepołowionym ząbkiem czosnku, posmarować pesto, następnie nałożyć plastry mozzarelli, salami i podsmażonej mortadeli. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory. Posypać świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii. Od razu podawać.

Przepisy z tych kategorii

Jaglanka z sosem Tahini i granatem

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Owsianka z gruszkami i żurawiną

Owsianka z gruszkami i żurawin…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki po grecku
1

Ziemniaki po grecku

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Naleśniki z porem i pieczarkami
1

Naleśniki z porem i pieczarkam…

figmara figmara
figowe smaki

Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą
2

Sernik Snickers z masłem orzec…

food² food²
Food Square

Zapiekanka ziemniaczana z 3 serami

Zapiekanka ziemniaczana z 3 se…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone

Muszelki nadziewane bakłażanem…

food² food²
Food Square