Bruschetta z pesto, mozzarellą i włoską wędliną

Wyrastająca ósemka mocno dała mi się we znaki. Dziś po usunięciu mam kilka szwów i twarz jak chomik, a perspektywa dwóch tygodni na diecie płynno-paciajkowatej nie wywołuje we mnie entuzjazmu. W najbliższym czasie jedynymi moimi wyczynami kuchennymi będą nieskomplikowane koktajle i zupy-kremy. A póki co, na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów, czekających na opublikowanie.
Po tak smacznym śniadaniu jak to, zostało mi już tylko wspomnienie. Inspiracją była promocja na włoskie produkty w tzw. „sklepie dla najuboższych” oraz przepis z gazetki rozdawanej przy kasie. I choć na ogół włoskie wędliny są u nas trudno dostępne, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć zwykłego salami i mortadeli lub szynki. Ja na pewno będę wracać do tego przepisu – nawet z polskimi zamiennikami - bo dawno śniadanie nie smakowało nam tak bardzo :)

Zdjęcie - Bruschetta z pesto, mozzarellą i włoską wędliną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRUSCHETTA Z PESTO, MOZZARELLĄ I WŁOSKĄ WĘDLINĄ
(2-3 porcje)
2 bułki ciabatty,
1 kulka mozzarelli,
4 cienkie plastry włoskiej mortadeli (można zastąpić zwykłą mortadelą lub szynką),
8 plasterków włoskiego salami (można zastąpić zwykłym salami),
4 łyżeczki bazyliowego pesto,
1 ząbek czosnku,
1 dojrzały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
2 łyżki oliwy,
świeża bazylia,
świeżo mielony pieprz

Ciabatty przekroić na połówki i za pomocą pędzelka posmarować połową oliwy. Opiec na patelni grillowej z obu stron (można je obciążyć czymś ciężkim, żeby wzory patelni były bardziej wyraźne). W przypadku braku patelni grillowej, ciabatty z powodzeniem można zrumienić w piekarniku.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i partiami podsmażyć plastry mortadeli.
Pomidora pokroić w drobną kostkę.
Opieczone ciabatty natrzeć przepołowionym ząbkiem czosnku, posmarować pesto, następnie nałożyć plastry mozzarelli, salami i podsmażonej mortadeli. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory. Posypać świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii. Od razu podawać.

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczone szparagi w boczku
1

Pieczone szparagi w boczku

aronia aronia
Wiem co jem

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kiełbaski z ziemniakami i fasolką z patelni

Kiełbaski z ziemniakami i faso…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Gołąbki zawijane w liście czos…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem
4

Młoda kapusta zasmażana z bocz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Ziemniaki otulone boczkiem
2

Ziemniaki otulone boczkiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z karkówki
1

Szaszłyki z karkówki

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
1

Żeberka w marynacie miodowo-mu…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim