Kanapka prosto z pieca

Kanapka prosto z pieca


Sandwich with oven
Zdjęcie - Kanapka prosto z pieca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kanapka prosto z pieca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kanapka prosto z pieca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

Ciasto jak na cienką pizzę.

2 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

0,5 szklanki mleka

1 łyżka oliwki

1 jajko

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki soli

Nadzienie.

2 łyżki keczupu

20 dag szynki koonserwowej w plastrach

10 dag sera mozzarella

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka czarnuszki do posypania 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut. Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno.

Kategorie przepisów