Kanapka prosto z pieca
Sandwich with oven
Składniki:
Ciasto jak na cienką pizzę.
2 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oliwki
1 jajko
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Nadzienie.
2 łyżki keczupu
20 dag szynki koonserwowej w plastrach
10 dag sera mozzarella
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka czarnuszki do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut. Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno.