Klasyczna włoska bruschetta
Zbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Klasyczna włoska bruschetta
(3-4 porcje)
Składniki:
- 1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 150 g startej na tarce mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.
- Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.
- Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Classic Italian bruschetta
(2-4 servings)
Ingredients:
- 1 baguette, sliced
- 2 tsp minced parsley
- 2 cloves of garlic, minced
- 2 tbsp basil, minced
- 2 tomatoes, diced
- 150 g shredded mozzarella
- 2 tbsp grated parmesan cheese
- pinch of salt and pepper
Preparation:
- Take your tomatoes, garlic, salt, pepper, parsley and basil and mix together in a bowl.
- Top the baguette slices with your tomato mixture, sprinkle with olive oil, then top with mozzarella and parmesan.
- Bake in a 180 oC preheated oven for 8 minutes, then switch the oven to broil and bake another 4 minutes, or until the cheese starts to turn a little golden brown.
Enjoy!