nie mogę się powstrzymać i póki jest jeszcze trochę ciepły, zajadam kromka po kromce. Bardzo lubię razowe chleby i nigdy nie traktowałam ich jako nieprzyjemny, dietetyczny substytut dla białego pieczywa
Tarta marchewka to był czysty strzał, zupełnie nie wiedziałam, czy będzie dobrze współgrała z chlebem. Jednak okazała się strzałem w dziesiątkę! Razem z rodzynkami dodaje temu bochenkowi niepowtarzalnej słodyczy.
Prosty w wyrabianiu bo wymagający jedynie zamieszania składników łyżką. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorami chociaż pasuje również do słodkich dodatków. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.
Chleby na jogurcie i z użyciem mleka mają to do siebie, że po upieczeniu są delikatne w smaku i miękkie. (...) Teraz przyszedł czas na chleb, który również mnie nie zawiódł. Nawet po kilku dniach jest on wciąż miękki i delikatny.
Kluczową sprawą jest to, że bułeczki powinny być miękkie i delikatne w smaku. Dokładnie jak te, na które przepis prezentuje poniżej. Polecam każdemu, bo warto wiedzieć co się je i przemycić do domowego fast foodu pieczywo bez sztucznych zapychaczy.
Moim faworytem są jednak typowo szwedzkie, cynamonowe bułeczki (cinnamon buns), które podobnie jak moja dzisiejsza rolada składają się ze słodkiego ciasta, posmarowanego cynamonową mieszanką masła i cukru. Poza tym, po prostu uwielbiam zapach jaki ta rolada roztacza po całym domu. Przenoszę się wtedy na chwilę do innego świata:)
Inspirowałam się przy wypieku chleba cebulowego Kuchnią Dalekiego Wschodu. Jestem wielką fanką azjatyckich smaków i chętnie eksperymentuje także z tymi smakami piekąc chleby.
W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Ten bochenek ma naprawdę idealną miękkość i skórkę. Ponadto dynia nadaje mu świetnego, pomarańczowego koloru. Wygląda niczym jesienne liście:) A mi kromka posłuży jutro do pysznej kanapki, jak zwykle słodki chleb najlepiej pasuje mi do wytrawnych dodatków.
Przepis na focaccię będący winikiem moich eksperymentów z tym ciastem. I ten przepis jest idealny! Focaccia jest miękka,puszysta i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie!
Chleb w smaku lekko przypominający focaccię. Miękka skórka, delikatny zapach oliwy z oliwek i zielone oliwki w środku… Przepyszny to najskromniejsze słowo Koniecznie spróbujcie!
Ja dzisiaj zrobiłam moje w identyczny sposób, jak robię precle, z tym że bez konieczności zawijania ich w supełek. Proste paluchy sprawdzą się idealnie na imprezach, do przegryzienia.