Pita z oliwkami
Uwielbiam chlebki pita. Lubię je rozciąć wzdłuż i napełnić różnymi smakołykami- mięsem, warzywami i najlepszym na świecie sosem tzatziki. Pozostając w greckim klimacie postanowiłam stworzyć pitę z czarnymi oliwkami. Jest pyszna i otwiera kulinarne możliwości. Coś czuję, że zagości na moim stole częściej…
Pita z oliwkami (8 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- Połącz w misce mąkę, drożdże i sól.
- Powoli zacznij zagniatać wlewając najpierw oliwę, a następnie wodę. Ciasto powinno osiągnąć bardzo elastyczną konsystencję.
- Jednolite ciasto zagniataj intensywnie przez dodatkowe 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, umieść w niej ciasto, przykryj kolejną warstwą folii do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto pokrój na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek grubości ok. 1cm.
- Poszatkuj oliwki. Powbijaj je w rozwałkowane placki.
- Ułóż placki na blaszce i przykryj szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
- Do gorącego piekarnika wkładaj placuszki, piecz ok. 8 minut, aż wyrosną i zbrązowieją.
- Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde