Bułeczki do hot dog’ów

Zdjęcie - Bułeczki do hot dog’ów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień staram się unikać fast foodów, ale jak każdy człowiek mam swoje słabsze momenty, gdy nachodzi mnie na nie ochota. Najlepszym rozwiązaniem jest zaserwowanie sobie go w wersji domowej, z pyszną bułeczką, w którą można wsadzić parówkę i stworzyć hot doga.

Tradycyjne sklepowe bułki do hot dogów wydają mi się zawsze chemiczne i są pozbawione smaku. Mają swoje plusy, jak specjalna wydrążona dziurka na parówkę, ale nie mogą równać się z tymi domowymi.

Zdjęcie - Bułeczki do hot dog’ów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluczową sprawą jest to, że bułeczki powinny być miękkie i delikatne w smaku. Dokładnie jak te, na które przepis prezentuje poniżej. Polecam każdemu, bo warto wiedzieć co się je i przemycić do domowego fast foodu pieczywo bez sztucznych zapychaczy.

Bułeczki do hot dog’ów

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
Zdjęcie - Bułeczki do hot dog’ów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli zacznij dolewać lekko podgrzane mleko (nie gorące) i zagniatać ciasto.
  3. Gdy wlejesz już ilość mleka przewidzianą w przepisie, zacznij dolewać ciepłej wody i cały czas zagniatać ciasto aż osiągnie elastyczną, nie klejącą się do rąk konsystencję.
  4. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika)
  5. Daj ciastu wyrosnąć przez ok. 1,5 godziny, w ciągu których powinno podwoić objętość.
  6. Uformuj z ciasta długie bułeczki (jak na zdjęciu), wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika i odłóż jeszcze na 45 min, pod ściereczką do ciepłego miejsca w celu ponownego wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w czasie gdy bułeczki ponownie wyrastają.
  8. Po upływie tego czasu, posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem używając pędzelka.
  9. Piecz przez ok. 12 minut, aż bułeczki zbrązowieją.
  10. Aby stworzyć hot dogi, przekrój bułeczki wzdłuż na pół, umieść w nich ciepłe parówki i ulubione sosy/dodatki.

Przepisy z tych kategorii

Oliwkowe  ślimaczki
7

Oliwkowe ślimaczki

figmara figmara
figowe smaki

bułeczki - czosnkowe supełki
11

bułeczki - czosnkowe supełki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

BUŁKI CEBULOWE -  CEBULAKI
13

BUŁKI CEBULOWE - CEBULAKI

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni
11

Drożdżowo-maślane bułeczki z c…

cayenne cayenne
Błahostki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie w czosnku i majeranku
3

Śledzie w czosnku i majeranku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Granola czekoladowa

Granola czekoladowa

Kasia Kasia
Pełny talerz

Roladki z tortilli z serkiem i szynką

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kruche babeczki z łososiem

Kruche babeczki z łososiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą
1

Świderki z ciasta francuskiego…

Beti Beti
kruche babeczki