Chleb żytni razowy z ziarnami
Przyznam, że pogoda nie zachęca do gotowania. Włączenie piekarnika poza późnymi godzinami nocnymi nie wchodzi w grę. Więc chleb na zakwasie wydał się idealnym rozwiązaniem, długo rosnący, zdrowy i sycący. Prosty w wyrabianiu bo wymagający jedynie zamieszania składników łyżką. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorami chociaż pasuje również do słodkich dodatków. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania 15min czas wyrastania około 5- 6h
Poziom trudności: 4/10 (wymaga raczej cierpliwości niż umiejętności)
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 125ml wody
- 75g mąki żytniej razowej
- 50g słonecznika
- 15g siemienia lnianego
- 70g aktywnego zakwasu żytniego
- 6g soli morskiej
Ciasto:
- 120g wody
- 1 łyżka melasy lub miodu
- 160g mąki żytniej razowej
- 80g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży instant
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Składniki na zaczyn mieszamy, miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4h.
2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1h.
4. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki u mnie wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości czyli na około 1h.
5. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190st. Pieczemy w sumie 40minut.
6. Studzimy na kratce.
Smacznego!