Chleb żytni razowy z ziarnami

Chleb żytni razowy z  ziarnami

Przyznam, że pogoda nie zachęca do gotowania. Włączenie piekarnika poza późnymi godzinami nocnymi nie wchodzi w grę. Więc chleb na zakwasie wydał się idealnym rozwiązaniem, długo rosnący, zdrowy i sycący. Prosty w wyrabianiu bo wymagający jedynie zamieszania składników łyżką. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorami chociaż pasuje również do słodkich dodatków. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.

Zdjęcie - Chleb żytni razowy z  ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania 15min czas wyrastania około 5- 6h

Poziom trudności: 4/10 (wymaga raczej cierpliwości niż umiejętności)

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 125ml wody
  • 75g mąki żytniej razowej
  • 50g słonecznika
  • 15g siemienia lnianego
  • 70g aktywnego zakwasu żytniego
  • 6g soli morskiej

Ciasto:

  • 120g wody
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 160g mąki żytniej razowej
  • 80g mąki pszennej

1 łyżeczka drożdży instant

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na zaczyn mieszamy, miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4h.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1h.

4. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki u mnie wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości czyli na około 1h. 

5. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190st. Pieczemy w sumie 40minut.

6. Studzimy na kratce.

Zdjęcie - Chleb żytni razowy z  ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów