Naan curry

Naan curry

Zdjęcie - Naan curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie byłam w Indiach. Nigdy nie jadłam prawdziwego curry. Nie mam w domu pieca tandoor. A w moim piekarniku właśnie rosną chlebki naan curry.

Można? Można!

Zdjęcie - Naan curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla chcącego nic trudnego. Choć najchętniej obróciłabym to stwierdzenie do góry nogami. Bo naprawdę trzeba strasznie, strasznie nie chcieć, żeby w tej sprawie pójść na łatwiznę. Gdy obserwuję w sklepach gotowe chlebki naan, czy gotowe pity aż mnie skręca. Wyglądają jak okropne gnioty, mają prawie nieskończoną datę ważności i sama bałabym się odwrócić opakowanie, aby przekonać się co się tak naprawdę w nich kryje.

Zdjęcie - Naan curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stworzenie takich chlebków w domu jest dziecinnie proste. Dlatego śmiem twierdzić, że kupując gotowe nie tylko nazbyt utrudniamy sobie życie, ale też pozbawiamy smaku. Aby jeszcze bardziej ułatwić osiągnięcie indyjskiego smaku dodałam gotowej przyprawy curry, która może nie mieści się w głowach konserwatywnym hindusom, ale smakuje wyśmienicie. Do tego duża ilość świeżego czosnku (możecie zmniejszyć ilość, lub wcześniej go podsmażyć w celu złagodzenia smaku), który sprawia, że nie tylko cieszymy się pysznym, niezwykle (naprawdę niewzwykle!) miękkim chlebkiem, ale przypomina w smaku lubiane przez tak wielu pieczywo czosnkowe.

Jedyny minus? Jeśli planujemy podanie go do pysznego indyjskiego dania, wyliczmy dokładnie godzinę pieczenia, gdyż najlepszy jest bezpośrednio z piekarnika.

Naan curry Autor: Sliwka Porcje: 6

Skladniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 100 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Wymieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i curry.
  2. Posiekaj czosnek i dodaj do mieszanki.
  3. Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska elastyczną, nie przywierającą do ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury ( u mnie 280 stopni).
  6. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części.
  7. Każdą część cienko rozwałkuj na kształt elipsy. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  8. Wstaw do piekarnika, gdy mocno się nagrzeje.
  9. Piecz przez ok. 6-7 minut.
  10. Nie dawaj mu ostygnąć, zjedz od razu:)

#version#

Kategorie przepisów