Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z żurawiną
Jakiś czas temu te bułeczki robiły furorę wśród blogowiczek. Coraz to któraś je piekła, a ja zazdrościłam i oblizywałam się łakomie. Zbierałam się z tym przepisem jak przysłowiowa sójka na wyprawę, aż w końcu – tadam, zrobiłam swoje pierwsze bułki! I to od razu z podwójnej porcji, bo znam moją rodzinkę na tyle, by móc być pewną, że połowa zniknie nim zdąży ostygnąć.
Bułeczki są lekko słodkie, delikatne, znakomite z masłem lub dżemem. Do kubka ciepłego kakao lub mleka. Muszę przyznać, że wprowadziły mnie w istny jesienny błogostan... :)

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MLECZNE BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ
250g mąki,
75ml letniego mleka,
1 łyżeczka (4g) suszonych drożdży lub 8 g drożdży świeżych,
1 łyżka cukru,
1 jajko,
50 g roztopionego masła,
szczypta soli,
30g (można więcej) suszonej żurawiny,
do posmarowania 1 żółtko

Połączyć wszystkie składniki ciasta (oprócz żurawiny) i wyrobić dobrze (manualnie lub robotem), tak by ciasto łatwo odchodziło od dłoni lub miski. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Dodać żurawinę i raz jeszcze zagnieść ciasto. Przykryć miskę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 ,5 godz. (ciasto powinno podwoić objętość).
Podzielić ciasto na 6 lub 7 równych części, uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – złączeniem do góry. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na około 1 ,5 godz.
Bułeczki naciąć i posmarować z wierzchu rozkłóconym z solą żółtkiem. Piec w 210°C przez około 15 minut.

(oryginał przepisu pochodzi, zdaje się, z tej strony)

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów