Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski.Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego.
Chleb w smaku jest chrupiący, w środku zaś wilgotny, miąższ natomiast posiada nieregularne dziurki. Kromki smakują najlepiej z samym masłem. Dodatki są tutaj absolutnie zbędne.
Damper to tradycyjny australijski chleb, który kiedyś wypiekali pasterze, podróżnicy i wszyscy, którzy z różnych powodów przemierzali bezkresne, dzikie tereny Australii.
Chleb wyszedł zaskakująco smaczy, z wyraźnym posmakiem owsa, lekko ciemniejszym miążeszm i ze skórką tak chrupiącą, że dla niej samej można było chleb próbować, i próbować, i chrupać i chrupać. Chleb w smaku - rewelacyjny. Bardzo mi smakował z delikatną wędlinka, albo z serem zółtym o wyrazistym smaku.
Najwyższy czas piec coś nowego. Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami, to jeden z najpyszniejszych chlebków jakie jedliśmy. Obłędny w smaku, jedyny w swoim rodzaju!:) Pycha! Chleb prosty, bezproblemowy w pieczeniu, z mocno wypieczoną, chrupiącą skórką i zwartym oraz wilgotnym miąższem.
Delikatne, mięciutkie, puszyste, pachnące, po prostu najlepsze!:) Najlepsze, domowe bułki do hamburgerów, jakie jadłam:) Przetestowałam wiele przepisów i zawsze było z nimi coś nie tak. Bułki do hamburgerów z tego przepisu, wychodzą dokładnie takie jakie powinny. Są idealne!
Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz, są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo.
Uwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da!
Dzisiaj, smaczny, domowy, żytni chleb z dodatkiem całych ziaren, łuskanego słonecznika. Oczywiście u mnie wersja na zakwasie, bo taki chlebek lubimy najbardziej:)
Moją ostatnią propozycją świąteczną są chorwackie chlebki wielkanocne o nazwie Pinca. Właściwie, moje bardziej przypominają bułki bo zamiast podzielić na dwa bochenki podzieliłam na 4 części, żeby idealnie nadawały się do wielkanocnego koszyczka.
Bardzo przyjemnie się chleb robiło, a efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany, ale nie natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu...
asto pięknie rośnie, nie klei się, jest bardzo elastyczne, a bułeczki smaczne i piękne (nawet jak się za bardzo nie postaracie). Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Zróbcie sobie hamburgery z domowymi bułeczkami.