Chleb graham na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb graham na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego. Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie. Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.
Zaczyn:
  • 300 g mąki graham
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant)
  • 250 g letniej wody
Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas. W letniej wodzie, o temperaturze 26 °C, rozpuść drożdże. W misce wymieszaj dokładnie zakwas, mąkę i wodę z rozpuszczonym dożdżami. Odstaw zaczym pod przykryciem na 5 godzin w ciepłym miejscu.

Składniki:
  • cały zaczyn
  • 140 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant)
  • 11 g soli

Przygotowanie chleba:
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie oprósz ręce mąką, ale nie posypuj nią ciasta. Odstaw ciasto w spoczynku pod przykryciem na 30 minut.
  2. Podziel ciasto na dwie cześci, uformuj delikatnie podłóżne bochenki i włóż do foremek. Odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C wstawiając uprzednio naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, spryskaj chleb delikatnie wodą i wstaw go do piekarnika.
  4. Pierwsze pięć minut piecz chleb w temperaturze 220 °C, po czym zmniejsz ją do 190 °C. Piecz dalsze 35-40 minut. Jeśli chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.
  5. Wyjmij chleb z piekarnika (możesz go jeszcze natychmiast po wyjęciu z piekarnika spryskać woda, aby skórka miała wiekszy połysk) i odstaw na kratkę do wystygnięcia.

Zdjęcie - Chleb graham na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb graham na zakwasie pszennym. Zdjęcie - Chleb graham na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb graham na zakwasie pszennym. Zdjęcie - Chleb graham na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb graham na zakwasie pszennym. Zdjęcie - Chleb graham na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb graham na zakwasie pszennym. Zdjęcie - Chleb graham na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami inspirował blog AdamPiekarz.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb owsiany, przypadkowy
3

Chleb owsiany, przypadkowy

MarcinH MarcinH
Grahamka