Chleb orkiszowy
Uwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć garnek żeliwny… Jeśli akurat nie jest się szczęśliwym posiadaczem owego garnka, to można na początek pożyczyć jakiś na przetestowanie od kogoś znajomego a jak nam chleb zasmakuje to dopiero kupić….;) Jak każdy chleb pieczony w garnku ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Do przepisu będę jeszcze wracać a jak uda mi się kupić gdzieś mąkę jasną orkiszową to koniecznie też oryginalną wersję wypróbuję :)!
Chleb orkiszowySkładniki:
- 3 szklanki mąki chlebowej orkiszowej 700 (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- czubata łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki wody
- otręby lub płatki owsiane do podsypania
Wszystkie składniki (mąkę, drożdże, sól i wodę) wymieszać w dużej misce. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry) i nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Po około pół godzinie wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – garnek wysypać na dno otręby lub płatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód chleba, to wydaje on głuchy odgłos?. Jeśli nie, to wstawić chleb – już bez garnka- do piekarnika i jeszcze dopiec 5-10 minut. Jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony :)! Należy studzić chleb na kratce.
Smacznego :-)
Źródło: http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk/2014/02/chleb-orkiszowy-okragy-jak-paczek.html
Drukuj / PDF