Bułki do hamburgerów. Najlepsze.
Delikatne, mięciutkie, puszyste, pachnące, po prostu najlepsze!:)
Najlepsze, domowe bułki do hamburgerów, jakie jadłam:)
Przetestowałam wiele przepisów i zawsze było z nimi coś nie tak.
Bułki do hamburgerów z tego przepisu, wychodzą dokładnie takie jakie powinny.
Są idealne!
Innego przepisu już nie szukam, a na te sklepowe, więcej się nie spojrzę;)
Składniki (na dużych 8 bułek):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 170ml ciepłej wody
- 100g mleka w proszku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1.5 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10g drożdży
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- sezam do posypania
Mleko w proszku wymieszać z wodą, cukrem, masłem i pokruszonymi drożdżami.
Odstawić na 10 minut.
Dodać mąkę, roztrzepane jajko, sól.
Ciasto zagnieść.
Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieść.
Uformować 8 bułek.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdą spłaszczyć.
Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Bułki piec 15 minut w 200C.
Upieczone bułki do hamburgerów wystudzić na kratce.