Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę

Pogoda szaleje. Jednego dnia jest przyjemnie i cieplutko, następnego leje nieprzerwanie. Jakiekolwiek aktywności poza domem muszą być spontaniczne, troszkę na zasadzie: Nie pada już dziesięć minut, pędzimy do parku. I tak też robimy - wyczekujemy na odpowiedni moment, żeby choć na chwilę wyrwać się z domu. No bo ile można siedzieć w czterech ścianach...? Nawet, jeśli jest mnóstwo ciekawych rzeczy do roboty. Bo można poczytać, pijąc gorącą herbatę i jedząc słodkie ciasteczka, grać na PS, jeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne w poszukiwaniu inspiracji albo zaszyć się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko po drugiej stronie ulicy.
Ostatnio w jedno z takich popołudni zabrałam się za pieczenie ciasteczek. Byłam sama w domu, padało (a może tylko mi się wydawało); na następny dzień miałam zaplanowaną wizytę u koleżanki. Pomyślałam więc, że ciasteczka na tę okazję będą idealne, a i C. się ucieszy po powrocie do domu.
Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to. Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze ciastka, jakie upiekłam, i koniecznie muszę je powtórzyć. W zasadzie, to jak najszybciej. U koleżanki usiadłyśmy do kawy, we trzy, a później dołączył do nas jej mąż. Dla dzieci zostało raptem kilka sztuk. I niech to wystarczy za rekomendację.
Ciasteczka owsiano-czekoladowe
Zdjęcie - Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (na 30-35 sztuk)

  • 125 g miękkiego masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g mlecznej czekolady


Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z kakao i wymieszać z proszkie do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie, z kubkiem aromatycznej kawy, koniecznie z mlekiem. Spacer z Ptysią, dłuższy, o ile pogoda pozwoli. Błoga, jesienna niedziela, pachnąca cynamonem... Mmm...

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

Ciasteczka z rodzynkami i biał…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kakaowe muffiny z marshmallows

Kakaowe muffiny z marshmallows

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gofry czekoladowe na maślance

Gofry czekoladowe na maślance

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork