Smaczny drożdżowy chlebek o chrupiącej skórce i miękkim miąższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe śniadanie !
Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!
Zawsze sięgam po dokładkę!
Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!
Po upieczeniu można je przechowywać zawinięte w pergamin i schowane do metalowej puszki nawet miesiącami. Nadaje się znakomicie nie tylko na świąteczny prezent. Można je piec przez cały rok i serwować dzieciom zamiast gotowych batonów.
Najlepszy przepis na keks jaki wypróbowałam jest autorstwa Pierre'a Herme. Ciasto bogate w bakalie, słodkie ale nie za bardzo, po prostu przepyszne. Keks według tego przepisu piekę już od kilku lat i za każdym razem wychodzi tak samo dobry.
Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną – połączenie świeżych Matiasów z buraczkami, ogórkami i jabłkiem tworzy genialną całość. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Dziś przedstawiam przepis na pyszną zupę, która z pewnością sprawdzi się na każdym stole, nawet w Święta! 🙂 Pyszna zupa z pieczonymi burakami, kapustą i ziemniakami, podana z kleksem kwaśnej śmietany i pajdą świeżutkiego chlebka posmakuje każdemu.
Nie będę oszukiwać. Dla mnie przedświąteczny czas ma zapach masła i smak cukru. Nie wiem, co to opamiętanie. W grudniu moje szuflady pełne są czekolady, a każda puszka po brzegi wypchana jest ciasteczkami. Na przykład takimi. Idealnie kruchymi i maślanymi.
Poniedziałek postanowiłam poskromić słodkościami, dlatego też mam dziś dla Was przepis na ciasto. Chałwowiec jest elegancki, zaskakujący i smaczny. Dość słodki, więc po małym kawałeczku ma się dość na długo.