Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą

Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą

Zdjęcie - Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Postanowiłam ostatnio poeksperymentować z różnymi mąkami. Zakupiłam kilka nawet już. Pierwsza poszła na próbę jaglana, którą zastąpiłam zwykłą mąkę i zrobiłam te oto placuszki. Dodałam ricottę, żurawinę i startą gorzka czekoladę. Placuszki wyszły bardzo smaczne, na śniadanko do konfitury, dla dzieci super. Mój młody był bardzo zadowolony, bo takie śniadanko dla niego to ula la :-). Z podanych proporcji wyszło około 16 placuszków. Miłego poniedziałku :-))).

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon (ilość wedle uznania)
  • żurawina (ilość wedle uznania)
  • gorzka czekolada (ilość wedle uznania)
  • olej kokosowy do smażenia


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do drugiej miski dajemy żółtka, serek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy cynamon, ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę (u mnie jakieś 6 kostek) i żurawinę (u mnie dwie garście, pocięłam na drobniej). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcję ciasta i dajemy na patelnię, tak również łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z oby stron do momentu, aż placuszki się nam zarumienią.

Zdjęcie - Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów