Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą
Hej :-) Postanowiłam ostatnio poeksperymentować z różnymi mąkami. Zakupiłam kilka nawet już. Pierwsza poszła na próbę jaglana, którą zastąpiłam zwykłą mąkę i zrobiłam te oto placuszki. Dodałam ricottę, żurawinę i startą gorzka czekoladę. Placuszki wyszły bardzo smaczne, na śniadanko do konfitury, dla dzieci super. Mój młody był bardzo zadowolony, bo takie śniadanko dla niego to ula la :-). Z podanych proporcji wyszło około 16 placuszków. Miłego poniedziałku :-))).
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon (ilość wedle uznania)
- żurawina (ilość wedle uznania)
- gorzka czekolada (ilość wedle uznania)
- olej kokosowy do smażenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do drugiej miski dajemy żółtka, serek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy cynamon, ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę (u mnie jakieś 6 kostek) i żurawinę (u mnie dwie garście, pocięłam na drobniej). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcję ciasta i dajemy na patelnię, tak również łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z oby stron do momentu, aż placuszki się nam zarumienią.