Pszenny chlebek ze smażoną cebulą
przepis:
500 g pszennej mąki (typ 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
250 ml letniej wody
paczka suchych drożdży (7 g)
ok. 1 szklanki smażonej cebuli (Prymat)
gruba sól morska i grubo zmielony pieprz do posypania chleba
masło do posmarowania formy
Do mąki dodać sól, pieprz i suche drożdże, a następnie letnią wodę. Połączyć wszystkie składniki i przez 6 min dokładnie ugniatać ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie w ciasto wgnieść smażoną cebulę.
Ciasto ułożyć w foremce posmarowanej masłem, posypać pieprzem i solą, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ° C i piec 40-50 min.