Pszenny chlebek ze smażoną cebulą

Pszenny chlebek ze smażoną cebulą
przepis:

500 g pszennej mąki (typ 550)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

250 ml letniej wody

paczka suchych drożdży (7 g)

ok. 1 szklanki smażonej cebuli (Prymat)

gruba sól morska i grubo zmielony pieprz do posypania chleba

masło do posmarowania formy

Do mąki dodać sól, pieprz i suche drożdże, a następnie letnią wodę. Połączyć wszystkie składniki i przez 6 min dokładnie ugniatać ciasto.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie w ciasto wgnieść smażoną cebulę.

Ciasto ułożyć w foremce posmarowanej masłem, posypać pieprzem i solą, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ° C i piec 40-50 min.

Zdjęcie - Pszenny chlebek ze smażoną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenny chlebek ze smażoną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenny chlebek ze smażoną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów