Kurczak Caprese z piekarnika

Kurczak Caprese z piekarnika

Zdjęcie - Kurczak Caprese z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-). Dziś mięsko, kurczak pieczony w piekarniku z mozzarellą, bazylią i pomidorami. Powiem Wam, że super, ja do tego zrobiłam frytki z warzyw, które też upiekłam w piekarniku. Pysznie było, fajny i szybki pomysł na obiad. Jak wiecie ja kurczaka często nie jem, nasłuchałam się, naczytałam i dlatego przestawiłam się na indyka, ale czasem mój syn chce, więc czas od czasu robię. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku. Miłego i smacznego dnia :-).

Składniki na 3 porcje:

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1 duży pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Filety nacinamy w 4 miejscach, dość głęboko, ale tak, żeby nie przeciąć na wylot. Mozzarellę kroimy w plastry. Na spód naczynia żaroodpornego dałam troszkę oliwy, pomidora kroję w plasterki i układam w naczyniu (u mnie wyszło tak po 3 plasterki pomidora na jednego fileta), filety nacieram oliwą z oliwek, oprószam solą i pieprzem. W nacięcia wkładam plaster mozzarelli i kilka listków bazylii. Piekę w 190 stopniach około 35-40 minut. Można podać z frytami warzywnymi, makaronem, pieczywem, jak kto lubi :-). Smacznego :-)

Zdjęcie - Kurczak Caprese z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Caprese z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Caprese z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów