Frytki z piekarnika polane sosem czosnkowym

Frytki z piekarnika polane sosem czosnkowym

 Zdjęcie - Frytki z piekarnika polane sosem czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam mniej kaloryczny sposób przygotowania domowych frytek. Frytki z piekarnika są moim zdaniem lepsze i zdrowsze, niż te pieczone na głębokim oleju. Sposób przyrządzenia frytek znalazłam na stronie http://www.prosteprzepisykulinarne.com. Szczególnie zainteresował mnie wątek zanurzania frytek w wodzie z cukrem, bardzo fajny pomysł, skórka rzeczywiście chrupiąca! Na innych blogach znalazłam też informację, że frytki przed włożeniem do pieca można podgotować we wrzątku 5 minut, ciekawy pomysł  - jak widać są różne wersje! Przygotowanie frytek jest proste, choć pracochłonne, ale warto. Do tego polecam sos czosnkowy i surówkę, smacznego :-)

Składniki na frytki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawa do ziemniaków

Sos czosnkowy:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku lub koperek suszony
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 5-6 ząbków czosnku

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze słupki, tak jak na frytki :-) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 - 220 stopni C.

Do miski wlać zimną wodę, wsypać cukier, zamieszać do rozpuszczenia. Wrzucić do wody pokrojone ziemniaki, moczyć 5 minut. Powstanie dzięki temu warstwa cukru, która następnie się skarmelizuje. Frytki będą bardziej chrupiące i bez słodkiego smaku.

Po tym czasie frytki osączyć z wody, wysuszyć w papierowym ręczniku, wrzucić do miski, doprawić papryką, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków według uznania, dodać olej, wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać przygotowane frytki - ziemniaki nie powinny być położone jeden na drugim. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut (opcja góra - dół) . Tak 5 minut przed końcem pieczenia nastawić piekarnik na opcję góra, wtedy frytki fajnie się zrumienią na wierzchu.

Sos czosnkowy:  jogurt wymieszać z majonezem, dodać starty czosnek, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem. Dodać ocet jabłkowy, wszystko wymieszać, gotowe!

Zdjęcie - Frytki z piekarnika polane sosem czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów