Chicken biryani

To jedno z najpopularniejszych hinduskich dań. I jedno z ulubionych mojego męża, więc cóż - musiałam się z nim zmierzyć. Przepisów jest bardzo dużo i bardzo się różnią. Ten przepis jest wypadkową kilku różnych. Niestety mój biryani nie smakował tak jak danie w naszej ulubionej restauracji. Aczkolwiek było dobre. Chyba dałam za dużo imbiru i za kwaśny jogurt. Następnym razem albo dodam trochę cukru, albo poszukam mniej kwaśnego. No i zamiast papryczek dodam chilli w proszku.

Zdjęcie - Chicken  biryani  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pierś kurczaka - pokrojona w kwadraty albo paski, ale niezbyt duże

olej do smażenia

jedna spora cebula pokrojona w cienkie "pióra"

3-4 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę

nieduży kawałek imbiru - starty

1 ostra papryczka (może być więcej) - bez gniazd nasiennych i posiekana

2-3 nasiona kardamonu - rozgniecione

łyżeczka kolendry - roztartej

łyżeczka garam masala

łyżeczka kuminu

kurkuma - szczypta do gotowania ryżu i pół łyżeczki do kurczaka

łyżeczka curry

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - można dodać małego pomidora - bez nasion i skóry - pokrojonego na ćwiartki

jogurt naturalny - ok. 100 - 150 ml

1 albo 2 jajka ugotowane na twardo

spora filiżanka ryżu basmati

Zaczęłam od ugotowania ryżu. W sporym garnku, w dużej ilości wody ugotowałam ryż - na sypko, z dodatkiem kurkumy i soli. Ugotowany ryż odcedziłam na sitku i odłożyłam na bok.

Na oleju podsmażyłam cebulę - musi się zeszklić i być miękka. Następnie dodałam czosnek, imbir i papryczkę - podsmażyłam mieszając. Dodałam po kolei przyprawy - smażyłam mieszając. Zaczęłam od dużych nasion kardamonu - skończyłam na sproszkowanych. Następnie dodałam kurczaka - smażyłam wciąż mieszając. Wystarczy kilka minut - o ile kurczak jest faktycznie drobno pokrojony. Na koniec dodałam jogurtu i pasty pomidorowej - wymieszałam i na wierzch kurczaka wysypałam ryż.

Garnek przykryłam bawełnianym ręcznikiem kuchennym a na nim położyłam przykrywkę. Odstawiłam na 10 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie zdjęłam garnek z gazu. Odstawiłam na 10 minut i już. Danie gotowe. Wystarczy je przełożyć na półmisek a na wierzchu położyć ugotowane jajko - może być w całości albo przekrojone na pół lub w ćwiartki.

Przepisy z tych kategorii

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Gołąbki oszukane z thermomiksa

Gołąbki oszukane z thermomiksa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sałatka z ryżem, indykiem i mango
1

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
1

Ryż z serkiem wiejskim i trusk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy