Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z kurczakiem i  pieczarkami

Może znowu ktoś mi napisze, że taka zapiekanka na kolana go nie powaliła ale nam bardzo smakowała. Mięso było dobrze przyprawione, dodatek pieczarek z cebulą idealnie tu pasował a podałam zapiekankę w towarzystwie naszego ulubionego mixu sałat. Pewnie, że nie jest to obiad królewski ale kto by jadł takie(tzn. królewskie) obiady w tygodniu.

Zdjęcie - Zapiekanka z kurczakiem i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczonego fileta pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i usmażyć. Zdjąć kurczaka z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucic paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć i zdjąć na talerz. Wrzucić posiekane pieczarki  z cebulą i poddusić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć najpierw usmażonego kurczaka, następnie paprykę oraz pieczarki z cebulą. Jajko, mleko i mąke wymieszać tak, żeby nie było grudek. Zalać tym kurczaka z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż jajko będzie dobrze ścięte a wierzch rumiany.

Smacznego:)

Kategorie przepisów