Tort świnka
Różowy tort przypominający świnkę wraz z dwoma małymi prosiaczkami z pewnością ucieszy jubilata. Tym razem po raz pierwszy wykorzystałam masę z pianek marshmallows. Moim zdaniem jest ona łatwiejsza w obróbce niż masa cukrowa, choć równie słodka.
Składniki (na tort o średnicy 26cm + 2 muffiny):
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Ciągle miksując dodawać stopniowo przesiane mąki. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w tortownicy wystarczy wyłożyć spód) oraz do dwóch foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec do suchego patyczka ok. 35min. w temp. 180ºC. Aby nie potrzebnie nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, muffinki które upieką się w ok. 10min. polecam piec osobno. Po upieczeniu gorący biszkopt upuścić płasko na podłogę z wysokości ok. 40cm, zapobiega to opadaniu ciasta. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać mascarpone i podgrzaną (nie gorącą) żelatynę, dokładnie zmiksować. Dolny blat posmarować dżemem, na to wyłożyć połowę masy śmietanowej, wiśni i pokruszonej czekolady. tak samo postąpić z środkowym blatem.
Tort na który chcemy nałożyć masę z marshmallów powinien być cały posmarowany kremem, tak, aby masa dobrze się przykleiła. W tym celu raczej nie poleca się mas śmietanowych, bo dekoracje mogą się rozpuszczać. Dobry będzie za to krem maślany.
Masło utrzeć na puszystą masę z mlekiem i cukrem. Tak przygotowaną masą posmarować wierzch i brzeg tortu, a także wierzch muffinek.
200g pianek rozpuścić z 4 łyżkami wody nad parą wodną, dokładnie mieszać. Rozpuszczoną masę zdjąć znad pary, dodawać stopniowo przesiany puder, dokładnie mieszając. Kiedy stanie się ona zbyt gęsta przełożyć na stolnicę i wyrabiać, dodając dalej cukier puder, aż do momentu aż masa przestanie się kleić (z dodawaniem cukru trzeba uważać, jeśli dodamy go za dużo masa będzie zbyt twarda). Masę rozwałkować cienko na grubość 2-3mm, można delikatnie podsypać stolnicę mąką ziemniaczaną. Przenieść za pomocą wałka na tort i babeczki, udekorować. Analogicznie postąpić z pozostałymi piankami, rozpuszczając je z dodatkiem soku z buraków. Uzyskamy w ten sposób masę o ciemniejszym kolorze. Oczywiście można użyć też barwników spożywczych. Tort przechowywać w lodówce.
Składniki (na tort o średnicy 26cm + 2 muffiny):
Biszkopt:
- 7 jajek
- 14 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 400g śmietanki kremówki
- 125g mascarpone
- pół słoiczka wydrylowanych wiśni
- pół słoiczka dżemu
- 50g mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 125g masła
- 2 łyżki mleka
- ok. pół szklanki cukru pudru
- 250g różowych pianek marshmallows
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z buraków
- ok. 500g cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Ciągle miksując dodawać stopniowo przesiane mąki. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w tortownicy wystarczy wyłożyć spód) oraz do dwóch foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec do suchego patyczka ok. 35min. w temp. 180ºC. Aby nie potrzebnie nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, muffinki które upieką się w ok. 10min. polecam piec osobno. Po upieczeniu gorący biszkopt upuścić płasko na podłogę z wysokości ok. 40cm, zapobiega to opadaniu ciasta. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać mascarpone i podgrzaną (nie gorącą) żelatynę, dokładnie zmiksować. Dolny blat posmarować dżemem, na to wyłożyć połowę masy śmietanowej, wiśni i pokruszonej czekolady. tak samo postąpić z środkowym blatem.
Tort na który chcemy nałożyć masę z marshmallów powinien być cały posmarowany kremem, tak, aby masa dobrze się przykleiła. W tym celu raczej nie poleca się mas śmietanowych, bo dekoracje mogą się rozpuszczać. Dobry będzie za to krem maślany.
Masło utrzeć na puszystą masę z mlekiem i cukrem. Tak przygotowaną masą posmarować wierzch i brzeg tortu, a także wierzch muffinek.
200g pianek rozpuścić z 4 łyżkami wody nad parą wodną, dokładnie mieszać. Rozpuszczoną masę zdjąć znad pary, dodawać stopniowo przesiany puder, dokładnie mieszając. Kiedy stanie się ona zbyt gęsta przełożyć na stolnicę i wyrabiać, dodając dalej cukier puder, aż do momentu aż masa przestanie się kleić (z dodawaniem cukru trzeba uważać, jeśli dodamy go za dużo masa będzie zbyt twarda). Masę rozwałkować cienko na grubość 2-3mm, można delikatnie podsypać stolnicę mąką ziemniaczaną. Przenieść za pomocą wałka na tort i babeczki, udekorować. Analogicznie postąpić z pozostałymi piankami, rozpuszczając je z dodatkiem soku z buraków. Uzyskamy w ten sposób masę o ciemniejszym kolorze. Oczywiście można użyć też barwników spożywczych. Tort przechowywać w lodówce.