Chciałam przygotować coś podobnego do ulubionego sklepowego deseru D. Z wierzchu ryż w delikatnym sosie, pod spodem niespodzianka w postaci kilku łyżek budyniu. Mmm... Pycha!
Słodka przekąska rodem z Filipin. Pod cienką, kruchą warstwą ciasta kryje się egzotyczne kokosowe nadzienie :)Fajnie smakują zarówno na ciepło (np. z dodatkiem osłodzonej śmietany) jak i na zimno.
Kogut w winie to francuski klasyk i jak to zwykle bywa, pewnie w całej Francji nie ma jednego przepisu na to mięso a każdy region dodaje coś od siebie.
Kołacz, to często placek drożdżowy z serem lub z makiem, przykryty kruszonką. Bywa też wypiekany z mąki żytniej. W szlacheckich domach podawano go z migdałami i orzechami. Taki, czy inny, ale smak ma zawsze wyborny. :-)
To zupa wg przepisu kuchni staropolskiej, czyli zupa z kiszonych ogórków z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz. Zupa okazała się być bardzo prosta do zrobienia (...) i była to najsmaczniejsza ogórkowa jaką jadłam.
Kołacz, to często placek drożdżowy z serem lub z makiem, przykryty kruszonką. Bywa też wypiekany z mąki żytniej. W szlacheckich domach podawano go z migdałami i orzechami. Taki, czy inny, ale smak ma zawsze wyborny. :-)