Pudding ryżowy
Przepis przygotowany w ramach wspólnego gotowania z: Eweliną, Panną Malwinną, Anią (Gin), Emmą, Dobromiłą, Pluskotką, Ilonką, Shinju, Maggie oraz Pelą w ramach akcji 100 lat z Lucy Maud. Każdy z nas miał za zadanie przygotować pudding ryżowy, ponieważ: Jane specjalizowała się w zbieraniu przepisów i uważała dzień za stracony, jeśli nie udało jej się zdobyć jakiegoś i zapisać go na czystych stronnicach „Kuchni dla początkujących”. Nawet pani Snowbeam dała jej jeden – na pudding z ryżu.
– Jedyny jaki jadamy – wyjaśnił Mały John – Ten jest tani
cytat z: L.M.Momntgomery, Jane z Lantern Hill”.
Oto moja propozycja:
Składniki:- 25 dag ryżu
- 750 ml mleka
- 1 laska wanili
- 1 łyżka masła
- 8 dag cukru
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jabłko starte na tarce
- 2 łyżki podsmażonych lekko na patelni bez tłuszczu wiórków kokosowych
- 2 łyżki startych ugotowanych buraków
- 1 łyżka rodzynek
Mleko, masło i cukier dodać do garnka, laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać z niej pestki które razen z laską wanilii trzeba dodać do mleka, dodać ryż. Gotować wszystko pod przykryciem, często mieszając około 15 min, dodać śmietankę, gotować aż ryż zmięknie. Ja podzieliłem pudding na dwie porcje, do jednej dodałem wiórki kokosowe i starte jabłko a do drugiej porcji buraki i łyżkę rodzynek.
Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym
Sałatka z surimi i wędzonym łososiem