Bakłażanowe łódki nadziewane makaronem z pieczarkami i kozim serem

Zdjęcie - Bakłażanowe łódki nadziewane makaronem z pieczarkami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdarzało mi się już wiele razy, że ktoś się mnie pytał, czy przepisy, które zamieszczam/y na blogu są przepisami autorskimi. Kiedy odpowiadam, że wymyślamy je same, niektórzy robią wielkie oczy pełne fascynacji. Dla mnie to normalne, że po tylu latach eksperymentów kulinarnych potrafię wyjąć kilka składników i upiec z nich na oko np. ciasto. Podobnie jest z daniami obiadowymi, uczę się na błędach, inspirując się wszystkim na około. Skoro można faszerować paprykę ryżem i mięsem, a cukinię warzywami, dlaczego nie można nadziewać bakłażanów makaronem? Wszystko można, jeśli się ma na to ochotę! Dlatego przed wami pieczone bakłażanowe łódki, nadziewane makaronem penne z sosem na bazie beszamelu i pieczarek, wszystko posypane kozim serem. Wbrew pozorom to proste jedzenie, a nie czary!:)
Bakłażanowe łódki nadziewane makaronem penne z pieczarkami, beszamelem i kozim serem
3 bakłażan
150 g makaronu penne
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
łyżka startej gałki muszkatołowej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skórki z cytryny
60 g rolady z koziego sera
sól, pieprz


1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ w kratkę. Wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy odcedzony.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki. Grzyby doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny oraz rozmarynem i smażymy kilka minut. Do podsmażonych pieczarek dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki i wlewamy mleko. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy aż powstanie gęsty beszamel. Farsz doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, odrobiną soli, pieprzem i szczyptą cukru. W tym momencie do sosu dorzucamy ugotowany makaron i całość dokładnie łączymy.
3. Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ pozostawiając odrobinę go przy skórce. Resztę możemy pokroić drobno i dorzucić do farszu lub wykorzystać do innego dania. Łódki z bakłażanów nadziewamy makaronowo-pieczarkowym farszem, posypujemy kozim serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Upieczone bakłażany polewamy oliwą.


Tosia

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Zapiekanki z salami i rukolą
1

Zapiekanki z salami i rukolą

Beti Beti
kruche babeczki

Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z aw…

food² food²
Food Square

Hummus z bobu
1

Hummus z bobu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Cukinia zapiekana z serem grana padano i oregano

Cukinia zapiekana z serem gran…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami