Pasztet pieczony z pieczarkami
Składniki:
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 35 dag surowego boczku
- 0,7 kg ćwiartek z kurczaka
- 30 dag wątroby wieprzowej
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 3 pieczarki pokrojone pokrojone w plasterki
- 2 kajzerki
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 jajka
- sól, pieprz
Łopatkę, boczek i ćwiartki z kurczaka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, posolić i popieprzyć, gotować aż mięso zmięknie. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i oddzielić od kości, wątrobę wrzucić do wywaru i gotować 10 min. Wątrobę i bułki namoczone w wywarze dodać do mięsa i zmiksować lub zmielić 4-krotnie w maszynce do mielenia, dodać jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, wymieszać, dodać pieczarki, przełożyć wszystko do brytfanki ( ja piekłem w keksówce). Piec w temperaturze 200 stopni około 40 min. Podobne wpisy Pasztet pieczony z pieczarkami
Pasztet do smarowania z suszoną śliwką