Filipińskie pierożki kokosowe
Słodka przekąska rodem z Filipin. Pod cienką, kruchą warstwą ciasta kryje się egzotyczne kokosowe nadzienie :)
Fajnie smakują zarówno na ciepło (np. z dodatkiem osłodzonej śmietany) jak i na zimno.
Przepis znalazłam w książce „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej. Z podanych proporcji wyszło mi jakieś 40-45 sztuk. Ja swoje pierożki cienko rozwałkowywałam i dlatego wyszło ich sporo i na część zabrakło mi kokosowego nadzienia – dlatego w przepisie poniżej zwiększyłam nieco jego ilość.
FILIPIŃSKIE PIEROŻKI KOKOSOWE
2 szklanki mąki pszennej,
100g zimnego masła,
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
szczypta soli,
12 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1 i ¼ szklanki wiórków kokosowych,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki mleka,
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
1 łyżka miękkiego masła,
1 żółtko
+ 1 białko do posmarowania pierożków
Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i drobno posiekać nożem, wlać śmietanę i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.
Nadzienie: W rondlu o grubym dnie zagotować mleko z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Żółtko utrzeć z masłem i mąką kukurydzianą, dodać do masy kokosowej i chwilę gotować, mieszając. Odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne, tylko takie, żeby nas nie parzyło przy klejeniu pierogów;)).
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać po łyżeczce masy kokosowej i sklejać pierożki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem.
Piec na złoty kolor w temp. 220 stopni.
Fajnie smakują zarówno na ciepło (np. z dodatkiem osłodzonej śmietany) jak i na zimno.
Przepis znalazłam w książce „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej. Z podanych proporcji wyszło mi jakieś 40-45 sztuk. Ja swoje pierożki cienko rozwałkowywałam i dlatego wyszło ich sporo i na część zabrakło mi kokosowego nadzienia – dlatego w przepisie poniżej zwiększyłam nieco jego ilość.
FILIPIŃSKIE PIEROŻKI KOKOSOWE
2 szklanki mąki pszennej,
100g zimnego masła,
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
szczypta soli,
12 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1 i ¼ szklanki wiórków kokosowych,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki mleka,
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
1 łyżka miękkiego masła,
1 żółtko
+ 1 białko do posmarowania pierożków
Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i drobno posiekać nożem, wlać śmietanę i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.
Nadzienie: W rondlu o grubym dnie zagotować mleko z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Żółtko utrzeć z masłem i mąką kukurydzianą, dodać do masy kokosowej i chwilę gotować, mieszając. Odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne, tylko takie, żeby nas nie parzyło przy klejeniu pierogów;)).
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać po łyżeczce masy kokosowej i sklejać pierożki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem.
Piec na złoty kolor w temp. 220 stopni.