Zupa z kiszonych ogórków

Zupa z kiszonych ogórków

Moja kolejna propozycja w ramach akcji "Gotujmy po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl to zupa wg przepisu kuchni staropolskiej, czyli zupa z kiszonych ogórków z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz. Zupa okazała się być bardzo prosta do zrobienia (pod warunkiem że ma się już wywar zrobiony przez mamę) i była to najsmaczniejsza ogórkowa jaką jadłam.
Zdjęcie - Zupa z kiszonych ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z kiszonych ogórków - przepis z kuchni staropolskiej


3 twarde kiszone ogórki
5 szklanek wywaru lub rosołu (najlepiej z kości i włoszczyzny)
1/2 szklanki wody z kiszenia ogórków
łyżka masła (powinien być smalec)
liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz czarny ziarnisty, ząbek czosnku, posiekany koperek, 2 łyżki śmietany 18%, mały okrągły chlebek po 1 na osobę
Ogórki ścieramy na tarce na dużych otworach. Zasmażamy na maśle przez 2 minuty. Wywar przyprawiamy, dodajemy liść, ziele, pieprz, posiekany czosnek i zagotowujemy. Trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Do wywaru dodajemy ogórki i wodę z kiszenia oraz koperek. Gotujemy przez 2 minuty, sprawdzamy smak, czynie trzeba dolać wody z ogórków. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy do smaku. Z chleba odkrawamy górę, wydrążamy środek i wlewamy zupę. Tak podajemy pyszną gorącą zupę.

Zdjęcie - Zupa z kiszonych ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z kiszonych ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów