Żurek na kiełbasie z maślanka

Żurek na kiełbasie z maślanka

Składniki:

  • 2 l wody
  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l zakwasu przepis na zakwas tu
  • garść namoczonych suszonych grzybów
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Zdjęcie - Żurek na kiełbasie z maślanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kiełbasę pokroić ( ja kroję białą w talarki a resztę w kostkę ), zalać wodą, dodać kminek, grzyby, majeranek, gotować 15 min ( jeżeli ktoś lubi żurek z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w to niech teraz doda ziemniaki ) dodać zakwas, chrzan, zagotować. Mąkę dodać do maślanki, dobrze rozmieszać i dodać do żurku, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Ja tym razem podałem z gniecionymi ziemniakami i jajkiem.

    Podobne wpisy Żurek na kiełbasie z maślankaZdjęcie - Żurek na kiełbasie z maślanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Żurek z białym serem

    Zdjęcie - Żurek na kiełbasie z maślanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Żurek na serwatce

    Zdjęcie - Żurek na kiełbasie z maślanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Zakwas na żurek

    Zdjęcie - Żurek na kiełbasie z maślanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Fasolka po bretońsku

    Kategorie przepisów