Żurek na kiełbasie z maślanka
Składniki:
- 2 l wody
- 0,5 l maślanki
- 0,5 l zakwasu przepis na zakwas tu
- garść namoczonych suszonych grzybów
- 20 dag białej kiełbasy
- 20 dag kiełbasy wiejskiej
- 20 dag kiełbasy śląskiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Kiełbasę pokroić ( ja kroję białą w talarki a resztę w kostkę ), zalać wodą, dodać kminek, grzyby, majeranek, gotować 15 min ( jeżeli ktoś lubi żurek z ziemniakami pokrojonymi w kostkę w to niech teraz doda ziemniaki ) dodać zakwas, chrzan, zagotować. Mąkę dodać do maślanki, dobrze rozmieszać i dodać do żurku, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Ja tym razem podałem z gniecionymi ziemniakami i jajkiem.
Podobne wpisy Żurek na kiełbasie z maślanka