Jest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne.
Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów.Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-)Nadzienie zależy od smaków... ja użyłam śliwek węgierek. Czyli dziś na słodko!
Ja zająłam się dekoracją domku, synek grażem na którym znalazło się wszystko co znalazł w kuchni – łącznie z suchym makaronem. Pracy mnóstwo (nie wspominając o sprzątaniu po takim dekorowaniu…), ale zabawa doskonała!Zrobiłam proste ciasto piernikowe – wystarczyło na garaż, płot i kilkanaście dużych pierników na choinke.
Korzenne przyprawy, melasa sprawiają, że te muffiny pachną i smakują jak tradycyjne świąteczne pierniczki. Dlatego też upiekłam je w foremkach o kształcie piernikowych ludzików. Wykonanie tych babeczek jest bardzo proste a zapach który roznosi się po domu w trakcie ich pieczenia jest prawdziwie świąteczny.
Są takie produkty i dania, które swoją barwą nie zachęcają do jedzenia. Czarny makaron, wątróbka, czarny ryż, kaszanka, czernina, czarna soczewica... Nie zachęcają, ale smakują pysznie!
Jest tu wszystko: owoce, orzechy, a także warzywa, no i oczywiście charakterystyczne dla tej kuchni przyprawy. I pomimo swojej nazwy, nie jest słodkim w smaku deserem.
Jedną z takich rzeczy jest właśnie bruschetta. Czosnek, oliwa, pomidory, bazylia, bagietka. Wszystko to bardzo dobrze mi się kojarzy, a co więcej, bardzo bardzo bardzo dobrze smakuje :)
Przypomina ona nieco sałatkę grecką, ale nie ma w niej cebuli i papryki. Ograniczyłam się do pomidorów, oliwek i zielonego ogórka. Zmieniłam też dresing.
Bakłażan nadziewany kasza gryczaną, z dodatkiem marchewki, suszonych pomidorów i żurawiny, która dodaje lekko słodkawego smaku. Danie syte, pożywne i zdrowe. Mi bardzo smakowało, ale dziecko stanowczo odmówiło konsumpcji. Nie wie co traci