Bakłażan nadziewany kasza gryczaną

Zdjęcie - Bakłażan nadziewany kasza gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażan nadziewany kasza gryczaną, z dodatkiem marchewki, suszonych pomidorów i żurawiny, która dodaje lekko słodkawego smaku. Danie syte, pożywne i zdrowe. Mi bardzo smakowało, ale dziecko stanowczo odmówiło konsumpcji. Nie wie co traci icon wink Bakłażan nadziewany kasza gryczaną

SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
5 suszonych pomidorów
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki natki pietruszki
1 jajko
1 duża marchewka
100 g kaszy gryczanej
sok z cytryny
parmezan

sos czosnkowy:
1 ząbek czosnku
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
2 łyżki chudego serka homogenizowanego
zioła prowansalskie

Bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachowaj. Wydrążonego bakłażana skrop lekko sokiem z cytryny, posól i popieprz.
Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Żurawinę namocz w gorącej wodzie.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pomidory, miąższ bakłażana, pietruszkę i żurawinę zmiksuj blenderem.
Ugotowaną kaszę połącz ze zmiksowaną masą, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem.
Wydrążonego bakłażana obficie wypełnij przygotowanym nadzieniem i ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
Posyp startym parmezanem.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Sos czosnkowy: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, połącz z jogurtem, serkiem, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszaj, odstaw.

Upieczonego bakłażana polej przygotowanym sosem.

Smacznego icon smile Bakłażan nadziewany kasza gryczaną

Zdjęcie - Bakłażan nadziewany kasza gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam Wam także przepisy WINIARY:

Sos czosnkowy

Bakłażan faszerowany

Kategorie przepisów

Podobne przepisy