Bakłażan nadziewany kasza gryczaną
Bakłażan nadziewany kasza gryczaną, z dodatkiem marchewki, suszonych pomidorów i żurawiny, która dodaje lekko słodkawego smaku. Danie syte, pożywne i zdrowe. Mi bardzo smakowało, ale dziecko stanowczo odmówiło konsumpcji. Nie wie co traci
SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
5 suszonych pomidorów
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki natki pietruszki
1 jajko
1 duża marchewka
100 g kaszy gryczanej
sok z cytryny
parmezan
sos czosnkowy:
1 ząbek czosnku
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
2 łyżki chudego serka homogenizowanego
zioła prowansalskie
Bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachowaj. Wydrążonego bakłażana skrop lekko sokiem z cytryny, posól i popieprz.
Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Żurawinę namocz w gorącej wodzie.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pomidory, miąższ bakłażana, pietruszkę i żurawinę zmiksuj blenderem.
Ugotowaną kaszę połącz ze zmiksowaną masą, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem.
Wydrążonego bakłażana obficie wypełnij przygotowanym nadzieniem i ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
Posyp startym parmezanem.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Sos czosnkowy: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, połącz z jogurtem, serkiem, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszaj, odstaw.
Upieczonego bakłażana polej przygotowanym sosem.
Smacznego
Polecam Wam także przepisy WINIARY: