Kozi ser po raz drugi
„Po serze pleśniowym przyszła pora na biały ser kozi. Można go oczywiście pokroić na plasterki, ułożyć na kanapki i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smakuje bardzo dobrze. Ja jednak postanowiłam zrobić coś bardziej wyszukanego, czyli sałatkę. Przypomina ona nieco sałatkę grecką, ale nie ma w niej cebuli i papryki. Ograniczyłam się do pomidorów, oliwek i zielonego ogórka. Zmieniłam też dresing. Zamiast klasycznego vinegreta zrobiłam sos z octu balsamicznego z miodem, musztardą i oliwą. Podałam ją z grzankami czosnkowymi.”
Sałatka z kozim serem i bazylią
Składniki dla 4 osób:
1 długi ogórek sałatkowy
2 pomidory
½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
garść świeżych liści bazylii
2 opakowania po 80g każde (4 krążki) łagodnego białego sera koziego (u mnie „rians”)
Dresing:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra Virginie
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz
Umyj warzywa. Ogórek pokrój razem ze skórką w podłużne plasterki. Pomidory również pokrój w plasterki. Opłucz listki bazylii i osusz papierowym ręcznikiem.
Na 4 talerzach rozłóż plasterki ogórka tak aby tworzyły okrąg. Na to połóż plasterki pomidora, a na nich listki bazylii. Na środku umieść krążek koziego sera. Wokół niego zrób wianuszek z czarnych oliwek.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dresingu trzepaczką rózgową tak aby utworzyły jednolitą emulsję. Polej tak przygotowanym sosem sałatkę. Podawaj z grzankami czosnkowymi.