Markizy migdałowe

Markizy migdałowe

Zdjęcie - Markizy migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Jest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.”
Zdjęcie - Markizy migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Markizy migdałowe

Składniki na ok.45 szt.

Kruche ciasto:
250g mąki
150g masła
75g cukru
80g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
1 jajko
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego

Nadzienie:
100g białej czekolady
50ml śmietany kremowej
50g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
Kilka kropli aromatu migdałowego

Do dekoracji
biała polewa Dr Oetkera

Z mąki, cukru, pokrojonego masła, jajka, soli, aromatu migdałowego i zmielonych migdałów szybko zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 150° C. Włączyć termoobieg.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 2,5 mm. Okrągłą foremką średnicy 4cm wykroić ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 9 minut na środkowej półce piekarnika. Przełożyć na kuchenną kratkę i wystudzić.

Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Wymieszać ze zmielonymi migdałami. Dodać aromat migdałowy, ilość wg uznania.
Połowę porcji ciasteczek posmarować masą i przykryć pozostałymi ciasteczkami.

Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu i udekorować ciasteczka.


Przepis dodaję do akcji
Zdjęcie - Markizy migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Kategorie przepisów