Świąteczne rogaliki do barszczu, z pieczarkami i porem
Zamieszczanie świątecznych przepisów w wigilię jest mało praktyczne, ponieważ tego dnia większość potraw będzie już przez Was przygotowana. Dlatego dziś na blogu pojawił się świąteczny przepis! Moja babcia (o której pisałam już w notce o ananasie) nie jest stereotypową starszą Panią, której ulubioną rozrywką jest smażenie konfitur i tuczenie wnucząt. Mimo swego wieku nadal pracuje w zawodzie, starcza jej jednak czasu by tuczyć psa Izydora :) Prawda jest taka, że to ja posiadam kulinarną władzę w rodzinie. Od najmłodszych lat byłam smakoszem, którego ciocie pytały co podać na wigilijnym stole niczym wielkiego eksperta (mimo, że moja wiedza na temat gotowania była wtedy na miernym poziomie :) Oprócz stałych elementów świątecznego menu, jako dziewczynka wymyślałam też kilka nowych potraw. Babcia w swoim kuchennym repertuarze ma kilka świetnych przepisów. Jednym z nich są drożdżowe rogaliki z pieczarkami, które podaje na rodzinnych imprezach do barszczu. Przed wami przepis babci Uli (oraz moje urozmaicenie farszu przez dodanie pora)!
Rogaliki z porem i pieczarkami Ciasto: 200 g masła 500 g pszennej mąki 125 ml zimnego mleka 50 g świeżych drożdży szczypta soli szczypta cukru Farsz: pół pora 350 g pieczarek 2 żółtka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz
1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz i zalewamy zimnym mlekiem. Roztwór dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na blat i dodajemy kawałki masła oraz drożdże, całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż będzie odstawało od ręki. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę (babcia zaleca włożyć je na noc). 2. Pieczarki obieramy i drobno kroimy, pora myjemy, kroimy wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół i siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i oliwą, doprawiamy dużą ilością pieprzu, odrobiną soli i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Przestudzony farsz wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. 3. Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wycinamy koło o średnicy ok. 20 cm, a następnie dzielimy ja na 8 części. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczką nadzienie i zawijamy rogalik zaczynając od podstawy trójkąta ku jego wierzchołkowi. Czynność powtarzamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy rogaliki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej smakują do barszczu.
Tosia