Czarna soczewica z grzybami i kaszanką
Są takie produkty i dania, które swoją barwą nie zachęcają do jedzenia. Czarny makaron, wątróbka, czarny ryż, kaszanka, czernina, czarna soczewica... Nie zachęcają, ale smakują pysznie!
Kiedyś kupiłam paczkę czarnej soczewicy, przez pomyłkę. Naprawdę. Po prostu pomyliłam opakowania, i tyle. Wczoraj robiłam porządki i zauważyłam, że data przydatności dobiega końca. Na gwałt zaczęłam poszukiwania przepisu z jej wykorzystaniem. I tak znalazłam przepis Agnieszki Kręglickiej - na czarną soczewicę z grzybami i kaszanką. Zabrzmiało rewelacyjnie. Spróbowałam i okazało się pyszne!
Malutkie ziarenka soczewicy po ugotowaniu pozostają jędrne i nie sklejają się. Danie jest wyraziste i lekko grzybowe. I tu przyznam się, że grzyby mrożone zastąpiłam kilkoma suszonymi. Najważniejsze to nie przesadzić z ich ilością, bo danie będzie gorzkie. Wystarczy dokładnie je oczyścić i wymoczyć, a następnie drobno posiekać.
Czarna soczewica z grzybami i kaszanką
Składniki:
- 1,5 szklanki czarnej soczewicy
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- garść podgrzybków świeżych lub mrożonych
- sos sojowy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kaszanka dobrej jakości
Grzyby drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie czosnek i cebulę. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem. dodać soczewicę i mieszając chwilę smażyć. Następnie zalać gorącą wodą - dolewamy jej tyle, aby przykryła ziarna. Gotować powoli, aż soczewica zmięknie, a woda zniknie. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Podawać na gorąco udekorowaną plastrem usmażonej kaszanki.
Smacznego!