Muffiny jak piernikowe ludziki
Korzenne przyprawy, melasa sprawiają, że te muffiny pachną i smakują jak tradycyjne świąteczne pierniczki. Dlatego też upiekłam je w foremkach o kształcie piernikowych ludzików. Wykonanie tych babeczek jest bardzo proste a zapach który roznosi się po domu w trakcie ich pieczenia jest prawdziwie świąteczny. Udekorowane są białym serowym kremem, który świetnie pasuje do piernikowego ciasta. Reszta dekoracji to już wytwór wyobraźni. Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingird bakery."
Składniki na 18 muffinek:
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, proszek i dobrze wymieszaj. Do misy miksera wrzuć masło i cukier ucieraj aż masa będzie biała i puszysta. Do maślanej masy dodaj melasę, golden syrup, jajka i żółtka. Ucieraj dalej aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W międzyczasie podgrzej mleko.Kiedy wszystkie składniki w misie miksera będą już dobrze połączone dodawaj na przemiennie mieszankę suchych składników i gorące mleko. Tak przygotowane ciasto przelej do foremek do 2/3 wysokości. Babeczki ładnie rosną w górę. Piecz około 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffiny na chwilę w foremkach następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Babeczki muszą być całkowicie wystudzone przed nałożeniem kremu. Składniki na krem:
Rozsmaruj krem na babeczkach i udekoruj je wedle uznania. Smacznego !
propozycja dekoracji
propozycja dekoracji propozycja dekoracji propozycja dekoracji Wydrukuj przepis
Składniki na 18 muffinek:
- 140g masła lub margaryny
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 60g melasy
- 60g golden syrupu (można zastąpić sztucznym miodem)
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 310g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 240 ml gorącego mleka
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, proszek i dobrze wymieszaj. Do misy miksera wrzuć masło i cukier ucieraj aż masa będzie biała i puszysta. Do maślanej masy dodaj melasę, golden syrup, jajka i żółtka. Ucieraj dalej aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W międzyczasie podgrzej mleko.Kiedy wszystkie składniki w misie miksera będą już dobrze połączone dodawaj na przemiennie mieszankę suchych składników i gorące mleko. Tak przygotowane ciasto przelej do foremek do 2/3 wysokości. Babeczki ładnie rosną w górę. Piecz około 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffiny na chwilę w foremkach następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Babeczki muszą być całkowicie wystudzone przed nałożeniem kremu. Składniki na krem:
- 600g cukru pudru
- 100g miękkiego masła
- 250g pełnotłustego serka śmietankowego np. Philadelphia albo drobno zmielonego twarogu
- różne dekoracje do ciast i barwniki
Rozsmaruj krem na babeczkach i udekoruj je wedle uznania. Smacznego !
propozycja dekoracji
propozycja dekoracji propozycja dekoracji propozycja dekoracji Wydrukuj przepis