Indyjski ryż z owocami i orzechami
W zeszłym tygodniu podawałam przepis na indyjskiego kurczaka w maśle i zupełnie zapomniałam dodać, że podałam go z takim pysznym ryżem :) Jest tu wszystko: owoce, orzechy, a także warzywa, no i oczywiście charakterystyczne dla tej kuchni przyprawy. I pomimo swojej nazwy, nie jest słodkim w smaku deserem. Chociaż na początku ten miks składników wygląda na zupełnie szalony i przypadkowy, to jednak razem smakuje świetnie :)
Z podanych niżej proporcji wychodzą 4 nieduże porcje - takie akuratne jako dodatek do obiadu. Jeśli ryż ma stanowić samodzielne danie, trzeba zwiększyć ilość składników co najmniej 2 razy ;)
INDYJSKI RYŻ Z OWOCAMI I ORZECHAMI
(na 4 małe porcje)
100g brązowego ryżu,
1,5 łyżki klarowanego masła lub oleju,
½ niezbyt dużej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1/3 łyżeczki chili w proszku,
1/3 łyżeczki nasion kminku (dałam mielony),
1/3 łyżki przyprawy curry,
300ml bulionu warzywnego,
120g pomidorów z puszki,
60g suszonych moreli,
1/3 czerwonej papryki,
30g mrożonego groszku,
1 mały, niezbyt dojrzały banan,
30g wymieszanych różnych orzechów (np. pistacji, migdałów, orzechów ziemnych) uprażonych na suchej patelni,
sól i pieprz
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, chili w proszku, kminek, curry i ryż. Smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby ryż połączył się dokładnie z przyprawami. Wlać gorący bulion warzywny, wymieszać. Dodać pomidory z puszki i doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 40 minut pod przykryciem, aż ryż będzie miękki, a większość bulionu wchłonięta.
Do ryżu dodać pokrojone w paseczki brzoskwinie, pokrojoną w kostkę paprykę oraz groszek. Przykryć i gotować jeszcze przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, nie zdejmując pokrywki, po czym dokładnie wymieszać.
Obrać banan i pokroić go w plasterki. Dodać go do ryżu wraz z orzechami i ponownie wymieszać.
Podawać na gorąco.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")
Z podanych niżej proporcji wychodzą 4 nieduże porcje - takie akuratne jako dodatek do obiadu. Jeśli ryż ma stanowić samodzielne danie, trzeba zwiększyć ilość składników co najmniej 2 razy ;)
INDYJSKI RYŻ Z OWOCAMI I ORZECHAMI
(na 4 małe porcje)
100g brązowego ryżu,
1,5 łyżki klarowanego masła lub oleju,
½ niezbyt dużej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1/3 łyżeczki chili w proszku,
1/3 łyżeczki nasion kminku (dałam mielony),
1/3 łyżki przyprawy curry,
300ml bulionu warzywnego,
120g pomidorów z puszki,
60g suszonych moreli,
1/3 czerwonej papryki,
30g mrożonego groszku,
1 mały, niezbyt dojrzały banan,
30g wymieszanych różnych orzechów (np. pistacji, migdałów, orzechów ziemnych) uprażonych na suchej patelni,
sól i pieprz
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, chili w proszku, kminek, curry i ryż. Smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby ryż połączył się dokładnie z przyprawami. Wlać gorący bulion warzywny, wymieszać. Dodać pomidory z puszki i doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 40 minut pod przykryciem, aż ryż będzie miękki, a większość bulionu wchłonięta.
Do ryżu dodać pokrojone w paseczki brzoskwinie, pokrojoną w kostkę paprykę oraz groszek. Przykryć i gotować jeszcze przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, nie zdejmując pokrywki, po czym dokładnie wymieszać.
Obrać banan i pokroić go w plasterki. Dodać go do ryżu wraz z orzechami i ponownie wymieszać.
Podawać na gorąco.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")