Łosoś i polenta w porowym chruśniaku
POLENTA
- 300ml mleka
- 300ml bulionu warzywnego
- 150ml mąki kukurydzianej
- 150ml sera pecorino
- 5g masła
- 1łyżka posiekanego rozmarynu
- 1łyżka posiekanej pietruszki
- 2łyżeczki soli
- pieprz
Bulion razem z mlekiem zagotować, kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i wsypywać mąkę mieszając jednocześnie trzepaczką, po ok. 10min zdjąć z ognia.
Dodać masło, ser i przyprawy. Wymieszać i przelożyć gęstą masę do formy. Wystudzić i schować do lodówki na noc.
Pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zrumienienia, często obracając aby zachować kształt.
ŁOSOŚ
- Filet z łososia
- Cytryna sztuk 1
- Rozmaryn
- Kapary
- Oliwa
- Masło łyzeczka
- Sól
- Świeżo starty pieprz
Łososia umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Wyciągnąć ości, posolić, popieprzyć. Każdy kawałek zapakować do paczuszki z folii aluminiowej razem z plasterkami cytryny, kaparami i rozmarynem, skropić oliwą i położyć na górę mały kawałek masła, zawinąć szczelnie.
Schować do lodówki na minimum godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni przez 25min.
POROWY CHRUŚNIAK
Pora pokroić w cieniutkie paseczki ok 10cm długości. Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, delikatnie posolić i popieprzyć. Piec w temperaturze 120 stopni przez ok 2 godziny aż będą chrupiące.
SOS Z SERA PLEŚNIOWEGO
Śmietanke 30% podgrzać na patelni, wrzucić pokruszony ser pleśniowy (użyłem różowego) i podgrzewać aż się rozpuści.