Śniadanie do łóżka #38: Gwatemalskie śniadanie (Desayuno chapin)

Śniadanie do łóżka #38: Gwatemalskie śniadanie (Desayuno chapin)
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #38: Gwatemalskie śniadanie (Desayuno chapin) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mój przyjaciel wkrótce wybiera się na dłuższą podróż do Gwatemali i przy okazji rozmyślania, jak tam wygląda życie, oczywiście dość szybko zeszliśmy na temat "co oni właściwie jedzą?". Pytanie zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam poszukać gwatemalskich zwyczajów jedzeniowych w internecie i tak wpadłam na Desayuno chapin. Ta wyjątkowo energetyczna mieszanka składników przypomina mi trochę śniadanie angielskie (1, 2) w wersji bardziej egzotycznej. Muszę przyznać, że smak bardzo mnie zaskoczył, bo choć na palcach jednej ręki potrafię wymienić rzeczy których jeść nie lubię, znajdą się tam zawsze fasolki i połączenie jajka z pomidorem. A jednak naprawdę mi smakowały! Wygląda na dość pracochłonne, ale w rzeczywistości na przygotowanie wystarczyło 20minut. Jeśli macie mniej czasu, możecie przygotować pomidorową salsę i pastę z fasoli wieczór wcześniej.
W skład Desayuno chapin wchodzą: - 2 jajka sadzone pokryte "chirmol", czyli pomidorową salsą - pasta z czarnej fasoli, czyli "frijoles volteados" (dosłownie: przerzucane fasolki), trochę podobna do tej, którą ostatnio prezentowała Tosia - pokrojone w paski awokado, papaja lub inny owoc - tortilla - kawałek białego sera (który pominęłam) - mocna, czarna kawa
Sama chętnie pojechałabym na drugi koniec świata, żeby zjeść takie śniadanie:)
P.s. Może i wygląda najlepiej oddzielnie, ale najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki wsadzimy razem do tortilli.
Gwatemalskie śniadanie (desayuno chapin) (porcja dla 1 osoby) -2 jajka - pokrojone w plastry twarde awokado - mocna czarna kawa - ew. kawałek białego sera - tortilla
Pasta z fasoli (frijoles volteados) - 400g czarnej fasoli z puszki (ja użyłam tej) - 1/4 białej cebuli - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - oliwa do smażenia
Do blendera wrzuć odsączone czarne fasolki, czosnek, posiekaną cebulę (najlepiej posiekać połowę i rozdzielić na dwie części, gdyż druga część przyda się do salsy z pomidorów), sól i pieprz. Zmiksuj na gładką masę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż pastę przez około 5 minut, aż wyparuje z niej woda i zrobi się gęsta. Przerzuć do miseczki.
Salsa z pomidorów (chirmol) - 2 średnie pomidory - 1/4 białej cebuli - 1 papryczka jalapeno - sok z połowy cytryny - sól - pieprz
Cebulę i pomidory posiekaj. Papryczkę przekrój na pół, wyjmij pestki i posiekaj. Wszystko zmieszaj ze sobą dodając sok z cytryny, sól i pieprz
Podawaj jak na zdjęciu.
Śliwka

Kategorie przepisów