Słodka sobota #43: Szybki urodzinowy tort z musem czekoladowym

Słodka sobota #43: Szybki urodzinowy tort z musem czekoladowym
Zdjęcie - Słodka sobota #43: Szybki urodzinowy tort z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Wczoraj miałam urodziny o czym mogliście się dowiedzieć z naszej strony na facebooku. Dziękuję Śliwce i wszystkim za życzenia oraz miłe słowa :) Z tej okazji upiekłam tort..sama dla siebie! Może i jest to mała fanaberia, ale urodziny to taki jedyny dzień w roku, w którym sobie można pozwolić na takie wybryki. Oczywiście skończyło się na tym, że wystawiłam go dla gości podczas imprezy urodzinowej i zdążyłam zjeść jedynie kawałek. Ponieważ poświęciłam dużo czasu na przyszykowanie różnych przekąsek nie miałam już czasu by upiec jeszcze pracochłonny tort. Początkowo chciałam ozdobić ciasto masą plastyczną z pianek Marshmallows, ale potem stwierdziłam, że taka wersja byłaby zdecydowanie zbyt słodka. Stanęło więc na szybkim torcie. Spód z białej czekolady ozdobiłam słodkimi piankami zatopionymi w moim ulubionym musie czekoladowym :)
Zdjęcie - Słodka sobota #43: Szybki urodzinowy tort z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Urodzinowy tort z musem czekoladowym
Spód z białą czekoladą:
165 g mąki
165 g cukru pudru
3 jajka
100 g startej białej czekolady
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
białko z dwóch jajek
330 g śmietanki kremówki (u mnie 30%)
Dekoracja:
100 g pianek Marshmallow
rurki w czekoladzie (2 opakowania - 560 g)

1. Do dużej misy przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej), sodę oczyszczoną i oliwę - miksujemy 3 minuty do dokładnego połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy startą na dużych oczkach białą czekoladę. Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Gotowy spód studzimy.
2. W misce nad parą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę - studzimy. Szykujemy dwa wysokie naczynia, w jednym ubijamy białka na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę do góry nogami), a w drugim naczyniu ubijamy kremówkę. Obie masy powoli łączymy i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ostrożnie mieszamy.
3. Na upieczony spód wykładamy masę czekoladową, smarujemy także boki tortu. Rurki waflowe dzielimy na dwie lub trzy części i obkładamy nimi boki ciasta. Wierzch tortu dekorujemy cukrowymi piankami i posypujemy kakao. Tort chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Tosia

Kategorie przepisów