Pierożki z ciasta filo z kozim serem
Z ciastem filo nie lubiłam się od jakiegoś czasu. Parę miesięcy temu, zachęcona gotowymi płatami ciasta, które idealnie dopasowywały się do każdej powierzchni, wyłożyłam nimi formę do tarty, nie smarując płatów masłem. Ci, którzy przeżyli podobny koszmar na pewno wiedzą o czym mówię. Wystarczyło, że głodna i zadowolona z efektu wizualnego chwyciłam blachę, aby wyjąć ją z piekarnika i już całe pokruszone na miliony kawałków ciasto wypełniło całą kuchnie. Sprzątanie zajęło mi chyba pół godziny, ale każdą sekundę tego czasu wypełniłam największymi przekleństwami w stronę ciasta filo i obietnicami, że NIGDY więcej nie upiekę czegokolwiek co by wymagało jego użycia.
Dzisiaj jestem mądrzejsza o roztopione masło i oficjalnie przełamałam strach. Kolega zarzucił mi, że na blogu jest za dużo przepisów z kozim serem w roli głównej. No, ale co poradzę, że go uwielbiam? I do tego daje tyle możliwości! W połączeniu z miodem, bazylią i włoskimi orzechami, no po prostu...miodzio!:) Idealna niezobowiązująca przekąska na imprezę.
Ciasto filo nie skleja się tak pięknie jak ciasto francuskie, dlatego trzeba je zwinąć kilka razy, jak na obrazku poniżej. Pamiętajcie, żeby na każdym etapie składania smarować płat ciasta rozpuszczonym masłem.
Pierożki z ciasta filo z kozim serem ( 24 sztuki) - jedno opakowanie ciasta filo (400g) - 150g kremowego koziego sera - garść świeżej bazylii - garść orzechów włoskich - 2 łyżki miodu - pieprz -50 g masła
Ciasto filo rozmroź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Roztop masło w małym rondelku. Przygotuj farsz. Kozi ser pomieszaj z miodem i pieprzem. Bazylię i orzechy włoskie posiekaj i wrzuć do sera. Całość dokładnie pomieszaj. Rozłóż przed sobą poziomo prostokąt ciasta (ułożonych na sobie równo płatów cienkiego ciasta). Poziomo podziel ciasto na 6 równych pasów. Pionowo podziel na 4 równe pasy. Powstaną 24 prostokąty. Każdy prostokąt posmaruj roztopionym masłem, w lewym dolnym rogu umieść łyżeczkę farszu i zwiń jak na powyższym zdjęciu, smarując ciasto roztopionym masłem przy każdym zwinięciu. Ułóż gotowe pierożki an blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut aż pierożki zbrązowieją.
Śliwka
Dzisiaj jestem mądrzejsza o roztopione masło i oficjalnie przełamałam strach. Kolega zarzucił mi, że na blogu jest za dużo przepisów z kozim serem w roli głównej. No, ale co poradzę, że go uwielbiam? I do tego daje tyle możliwości! W połączeniu z miodem, bazylią i włoskimi orzechami, no po prostu...miodzio!:) Idealna niezobowiązująca przekąska na imprezę.
Ciasto filo nie skleja się tak pięknie jak ciasto francuskie, dlatego trzeba je zwinąć kilka razy, jak na obrazku poniżej. Pamiętajcie, żeby na każdym etapie składania smarować płat ciasta rozpuszczonym masłem.
Pierożki z ciasta filo z kozim serem ( 24 sztuki) - jedno opakowanie ciasta filo (400g) - 150g kremowego koziego sera - garść świeżej bazylii - garść orzechów włoskich - 2 łyżki miodu - pieprz -50 g masła
Ciasto filo rozmroź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Roztop masło w małym rondelku. Przygotuj farsz. Kozi ser pomieszaj z miodem i pieprzem. Bazylię i orzechy włoskie posiekaj i wrzuć do sera. Całość dokładnie pomieszaj. Rozłóż przed sobą poziomo prostokąt ciasta (ułożonych na sobie równo płatów cienkiego ciasta). Poziomo podziel ciasto na 6 równych pasów. Pionowo podziel na 4 równe pasy. Powstaną 24 prostokąty. Każdy prostokąt posmaruj roztopionym masłem, w lewym dolnym rogu umieść łyżeczkę farszu i zwiń jak na powyższym zdjęciu, smarując ciasto roztopionym masłem przy każdym zwinięciu. Ułóż gotowe pierożki an blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut aż pierożki zbrązowieją.
Śliwka