Choć gulasz potrzebuje jakiś dwóch godzin, żeby mięso w nim duszone było naprawdę miękkie, dla mnie to prawdziwy fast food. Pokrojenie wołowiny i kilku warzyw to kwestia minut, potem szybkie smażenie. Duży, żeliwny garnek wkładam potem do piekarnika i mam wolne!
Chrupiące placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną, koperkiem i wędzonym łososiem. Idealnie chrupiące na zewnątrz, wilgotne i miękkie w środku. Placki ziemniaczane najbardziej lubię na słodko z cukrem, ale ta wersja wyjątkowo mi zasmakowała. Z cała pewnością powrócę jeszcze do tego przepisu. nie raz. Polecam!
Na pierwszy ogień idzie fantastyczne risotto. Jest to odmiana ryżu o zwiększonej zdolności absorpcji płynów i wysokiej zawartości skrobi. W prawidłowo ugotowanym risotto ziarna są spojone kremowym sosem powstałym z powolnego gotowania ryżu w bulionie.
Jeśli nie jesteście fanami azjatyckich smaków, to mimo wszystko zachęcam Was do spróbowania przepisu na wietnamską bagietkę. Robi się ją w 2,5 godziny i jest naprawdę pyszna. Równie smacznie będzie z nią smakowały klasyczne kanapki, także na słodko :)
Pyszne, puszyste babeczki, pachnące kokosem, oblane klejącym słodko - kwaśnym syropem tak po krótce można opisać smak tych muffinek. Mnie bardzo smakowały, tak prosto z piekarnika, cieplutkie, mięciutkie, maczane w syropku. Świetne do gorącej herbaty.
Dzisiaj postawiłam na dodatek banana, który zwykle spotykany jest w słodkich wypiekach. Efekt? Bagietka jest wciąż wytrawna, ale ma bananowy aromat. Idealnie pasuje do słodkich dodatków.