Duńskie ciastka owsiane
Zainspirowana przepisami na Smakerze oraz mojeprzepisy.pl upiekłam wczoraj duńskie ciastka owsiane, korzystając z wolnego, leniwego poniedziałku (ach, żeby poniedziałki zawsze takie mogły być!).
Ciastka wyszły mi strasznie duże, coś mnie poniosło za bardzo, a one dodatkowo urosły podczas pieczenia. Ale są bardzo smaczne, idealne do herbaty. Myślałam, że zamknę je w pudełku "na zapas" ale na moją rodzinę nie ma bata – połowy ciastek już nie ma... ;)
DUŃSKIE CIASTKA OWSIANE
2 szklanki mąki,
1 szklanka płatków owsianych,
1 kostka masła,
0,5-1 szklanki cukru,
1 paczka cukru wanilinowego,
łyżeczka sody,
2 paczki orzeszków ziemnych w kolorowej cukrowej polewie (tzw. "kamyczków")
Wszystkie suche składniki razem wymieszać, wlać roztopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Dłońmi formować kulki, spłaszczać je i kłaść w odstępach (ciastka trochę rosną) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce.
Ciastka można długo przechowywać w zamkniętym pudełku :)
Moje uwagi: po wyjęciu ciasteczka są miękkie, gdy stygną – twardnieją. Następnego dnia (czyli dzisiaj) były jakby bardziej chrupkie i jak dla mnie – idealne, choć może nieco za słodkie. Dałam 1 szklankę cukru, zgodnie z przepisem, ale ta cukrowa polewa na orzeszkach robi swoje. Następnym razem dałabym pół szklanki cukru. No, chyba że będę je robić z innymi dodatkami, np. orzechami lub rodzynkami :) Z tej ilości składników wyszły mi 24 duże ciastka.
Przepis dodaję do akcji "Festiwal płatków owsianych"
Ciastka wyszły mi strasznie duże, coś mnie poniosło za bardzo, a one dodatkowo urosły podczas pieczenia. Ale są bardzo smaczne, idealne do herbaty. Myślałam, że zamknę je w pudełku "na zapas" ale na moją rodzinę nie ma bata – połowy ciastek już nie ma... ;)
DUŃSKIE CIASTKA OWSIANE
2 szklanki mąki,
1 szklanka płatków owsianych,
1 kostka masła,
0,5-1 szklanki cukru,
1 paczka cukru wanilinowego,
łyżeczka sody,
2 paczki orzeszków ziemnych w kolorowej cukrowej polewie (tzw. "kamyczków")
Wszystkie suche składniki razem wymieszać, wlać roztopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Dłońmi formować kulki, spłaszczać je i kłaść w odstępach (ciastka trochę rosną) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce.
Ciastka można długo przechowywać w zamkniętym pudełku :)
Moje uwagi: po wyjęciu ciasteczka są miękkie, gdy stygną – twardnieją. Następnego dnia (czyli dzisiaj) były jakby bardziej chrupkie i jak dla mnie – idealne, choć może nieco za słodkie. Dałam 1 szklankę cukru, zgodnie z przepisem, ale ta cukrowa polewa na orzeszkach robi swoje. Następnym razem dałabym pół szklanki cukru. No, chyba że będę je robić z innymi dodatkami, np. orzechami lub rodzynkami :) Z tej ilości składników wyszły mi 24 duże ciastka.
Przepis dodaję do akcji "Festiwal płatków owsianych"