Pancakes z jagodowym sosem

Pancakes z jagodowym sosem
W przerwie między jednym deszczem a drugim zakładam kalosze, biegnę do ogródka zerwać bzy. Zanurzam twarz w ich mokrych, lekko zbrązowiałych kwiatach, prawie nie czuć ich zapachu, mówią, że brakuje im słońca i ciepła. Nie tak wyobrażały sobie swój ulubiony miesiąc w roku.
Ja też.

Zdjęcie - Pancakes z jagodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PANCAKES Z SOSEM JAGODOWYM
(dla 2 osób)
szklanka mąki,
¾ szklanki mleka,
1 jajko,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem),
35-40g stopionego masła,
szczypta soli
sos:
2/3 szklanki jagód (ja użyłam mrożonych),
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka mąki
+ bita śmietana

Jajka roztrzepać z mlekiem i masłem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Smażyć z obu stron na suchej teflonowej patelni, nakładając ciasto łyżką i formując okrągłe placuszki.
Jagody i cukier wsypać do rondelka, postawić na małym ogniu, aż się rozmrożą, puszczą sok i zaczną się gotować (jeśli używamy świeżych jagód, trzeba je rozgnieść). Dodać mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody, mieszać i gotować, aż sos zgęstnieje (w razie potrzeby można dodać więcej mąki, zależy to od ilości soku).
Gotowe pancakes polać sosem i bitą śmietaną.

(pancakes wg przepisu shiry211)

Zdjęcie - Pancakes z jagodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów